Helft scholen heeft rookvrij schoolplein

Getty Images

De helft van alle middelbare scholen in het voortgezet onderwijs heeft tegenwoordig een rookvrij schoolplein. Een stuk meer dan twee jaar geleden, toen was roken slechts op een kwart van schoolpleinen niet toegestaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Longfonds.

In het onderzoek is gepeild hoe effectief de campagne 'Op school steek je niks op' van het Longfonds is geweest. Deze campagne is gericht op de directies van de middelbare scholen en ouders van de scholieren. Een speciaal voor dit doel opgerichte werkgroep stelt vervolgens een plan op om het roken tegen te gaan.

Grote regionale verschillen

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland grote regionale verschillen zijn. In Zeeland is slechts 21 procent van de middelbare scholen rookvrij, in Overijssel is dat 34 procent. Flevoland is koploper, op 60 procent van de scholen mag niet worden gerookt, terwijl deze provincie een jaar geleden met 22 procent nog onderaan de lijst bungelde. Limburg ging in een jaar van 28 naar 55 procent, op de voet gevolgd door Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Longfonds