'Kinderen moeten rookvrij opgroeien'

Getty Images

Kinderen moeten rookvrij kunnen opgroeien. De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds starten daarom maandag een campagne om kinderen vrij van tabaksrook en de verleiding om te gaan roken te laten opgroeien.

Uit onderzoek blijkt dat dagelijks zo'n 100 kinderen beginnen met roken in Nederland. Ruim de helft daarvan blijft roken en raakt verslaafd. "Terwijl er in Nederland jaarlijks 20.000 mensen overlijden door roken en enkele duizenden door meeroken. Dat zijn er meer dan door drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar."

De drie organisaties hopen op hulp van het publiek, ouders en de politiek om tot een rookvrije generatie te komen. Uit onderzoek blijkt dat 88 procent van de Nederlandse bevolking het initiatief steunt.

Aftrap

"Vandaag is de aftrap", zegt Jelmer Krom van het Longfonds tegen RTL Nieuws, "de drie organisaties zullen actief samenwerken om het bewustzijn aan te pakken." Zo gaat het Longfonds zich inzetten om schoolpleinen helemaal rookvrij te krijgen. Door jongeren te laten zien dat roken echt niet de norm is. "Dat lukt al aardig, maar er is nog een lange weg te gaan."

Auteur 
  • Ilona Meernik