Longartsen willen een totaalverbod op e-sigaretten

Getty Images

Nederlandse longartsen willen een totaalverbod op e-sigaretten in Nederland, nu het aantal gebruikers met klachten is gestegen van drie naar acht. Dat meldt ad.nl.

"Wij willen dat er geen enkele e-sigaret Nederland nog in komt. Bij een totaalverbod hangen we de vlag uit.", aldus Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) tegen ad.nl.

Zorgwekkende ontwikkelingen

Het is de eerste keer dat de longartsen pleiten voor zulke verregaande maatregelen. Dit komt door verschillende 'zorgwekkende ontwikkelingen', aldus Van de Toorn.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid laat weten dat hij 'heel benieuwd' is naar 'de nieuwste medische inzichten van Leon van den Toorn en zijn collega’s'. Hun bevindingen worden dan ook mee genomen in het lopende onderzoek naar de gevaren van e-sigaretten. "Een totaalverbod uitvaardigen, kan ik niet zomaar", aldus Blokhuis. "Ik heb bijvoorbeeld ook te maken met Europese regels. Maar ik wil me graag inzetten voor alles wat we kunnen bedenken om roken en e-roken verder terug te dringen."

Europees congres

Vorige week zijn op het Europese longartsencongres harde conclusies getrokken over het roken van e-sigaretten. "Er waren twee grote besprekingen gewijd aan de e-sigaret, waarin de bewijslast helder op een rijtje is gezet", zegt Van den Toorn op de website ad.nl. "Daar is uitgekomen dat wij onder geen enkele omstandigheid de e-sigaret kunnen aanraden. De vaak gehoorde opmerking dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk zou zijn is op geen enkel wetenschappelijk bewijs gebaseerd. Het lijkt erop dat slechts een enkeling er zo in slaagt om te stoppen met roken."

 

Auteur 
  • Ilona Meernik