Boekrecensie: Van klacht naar kans

Verbeter je leven door naar je lijf te luisteren

Juriaan Galavazi
Dokter Juriaan

Jouw lijf is de perfecte thermometer, aldus huisarts Juriaan Galavazi. In zijn boek Van klacht naar kans geeft hij zijn nieuwe visie op klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen en buikpijn, want volgens dokter Juriaan zijn deze klachten mogelijk symptomen van iets heel anders.

Ervaar je een vorm van weestand in je leven? Ben je moe en somber, vind je het spannend om grenzen aan te geven of ga je gebukt onder een verstoorde relatie? Heb je tegelijkertijd last van hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen of buikpijn? Dit zijn de vragen die dokter Juriaan je stelt via de achterflap van zijn nieuwe boek. Volgens hem is de kans groot dat medicijnen je slechts tijdelijk zullen helpen.

Een andere visie

Voor een betere behandeling heb je een andere visie nodig. Het moet een visie zijn waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen, contact maakt met je innerlijke drijfveren en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Die pijn mag er gewoon zijn.

In Van klacht naar kans wordt er op een holistische manier gekeken naar waar je klachten vandaan komen en wat je hieraan kunt doen. Je lichaam liegt nooit, stelt dokter Juriaan. Het werkt voor je en niet tegen je, maar je moet je lijf daar wel een handje bij helpen door er goed voor te zorgen.

Op een open, heldere, liefdevolle en soms confronterende manier schrijft Juriaan hoe je dit kunt doen. Door stil te staan bij de klacht en het vanuit verschillende invalshoeken te bekijken – uiteraard zonder de reguliere zorg uit het oog te verliezen, leert hij je hoe je op de plek van het ongemak kunt blijven en je bewust te zijn van de emoties, gevoelens en gedachten die bij dat ongemak komen kijken.

Uit eigen ervaring

Dit alles schrijft de huisarts uit Velsen-Zuid vanuit zijn eigen ervaring. Na een burn-out, een depressie en een kapotte relatie besluit hij alles om te gooien. Hij ontdekt hoe sterk het lichaam en de geest met elkaar verbonden zijn, en dat zijn lijf veel slimmer is dan zijn hoofd. De keuze om voortaan naar zijn lichaam te luisteren, was gemaakt. In zijn huisartsenpraktijk en tijdens zijn individuele sessies als coach past hij zijn nieuwe visies toe.

De vijf invalshoeken van dokter Juriaan

1. Feiten

Wanneer je de spreekkamer van Juriaan binnenkomt en vertelt over je klachten, zal hij altijd eerst kijken of er aanvullend onderzoek of een directe verwijzing naar een specialist nodig is. Een regulier onderzoek op basis van feiten staat op nummer één.

2. Emoties

Soms, vaak zelfs, zijn er geen directe, feitelijke oorzaken te vinden van de klachten die je hebt. Daarom is de tweede invalshoek van dokter Juriaan de emotie. Wat betekent de klacht in jouw dagelijks leven, op je werk, tijdens de nachtrust of zelfs voor je omgeving? Vanuit hier kan de impact van de klacht op het functioneren worden bepaald.

3. Voeding

Het is geen geheim dat gezonde voeding kan bijdragen aan een beter leven, maar ook dat het helpt bij herstel. Welke bouwstoffen mis je in je voedingspatroon, of welke voedingsmiddelen hebben een negatieve invloed op jouw welzijn?

4. Beweging

Net als voeding, is beweging belangrijk voor het herstel van vrijwel alle aandoeningen. Tegelijkertijd kunnen jouw klachten van invloed zijn op jouw bewegingspatroon. Een belangrijke invalshoek voor dokter Juriaan is om te kijken hoe beweging (weer) een rol kan spelen tijdens het herstellen van de klachten.

5. Bewustwording

Deze invalshoek sluit eigenlijk aan op de tweede. Zijn er onderliggende oorzaken in jouw leven die ervoor zorgen dat je deze klachten ervaart? Mogelijk is er sprake van spanning op het werk of in de familie, waardoor een klacht zou kunnen ontstaan.

Huisarts Juriaan Galavazi is gespecialiseerd in coaching en holistische geneeskunde. De reguliere geneeskunde is en blijft de basis van zijn praktijk, maar hij biedt de mogelijkheid om breder naar klachten te kijken. Met zijn coachingsprogramma's helpt hij mensen om zich zowel lichamelijk als geestelijk fit te voelen.

Auteur