Psychische problemen bij jongeren: erover praten is een taboe

Getty Images

Praten over psychische problemen is voor veel jongeren een taboe. Uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het Een Vandaag Opiniepanel, in samenwerking met MIND en NPO 3FM, blijkt dat 55 procent van de jonge mensen die het afgelopen jaar langer dan twee maanden last hebben gehad van psychische klachten het als een taboe ervaren om erover te praten.

Daarnaast geeft 42 procent aan zich ervoor te schamen psychische klachten te hebben gehad. Aan het onderzoek deden 2123 jonge mensen mee tussen de 16 en 34 jaar.

#openup

De cijfers illustreren volgens MIND en NPO 3FM de noodzaak van het blijven voeren van hun #openup-campagne, die twee jaar geleden als gezamenlijk initiatief van MIND en Human-platform 3FM Tussenuur begon. Toen bleek al dat veel jongeren niet durven te praten over hun psychische problemen, en zich er vaak ook voor schamen.

Met de #openup-week willen de organisaties jongeren aanmoedigen open te zijn over psychische problemen. Hoe eerder jongeren open durven te zijn over hun problemen, hoe eerder ze hulp krijgen. Hierdoor wordt de kans dat hun klachten verergeren kleiner, evenals de kans dat ze met ernstige klachten in de ggz belanden. Dit kan onder meer door het geven van lessen op scholen over psychische gezondheid.

Meerdere klachten

De meest genoemde psychische klachten in het onderzoek zijn stress, somberheid, slaapproblemen, eenzaamheid, angsten en depressieve gevoelens. Deze klachten staan niet op zichzelf, maar komen vaak in combinatie met elkaar voor. Veel deelnemers hebben dan ook meerdere klachten aangekruist.

MIND en NPO 3FM delen tijdens de #openup-week online en op de radio verhalen van jongeren over hun psychische klachten en over de manier waarop zij anderen vertelden over deze klachten.

Auteur 
Bron 
  • MIND