maandag, 4 juli 2022

Rijp voor een sabbatical?

Een nieuwe richting

Een sabbatical: eindelijk tijd voor jezelf of voor wat je werkelijk wilt. Ruim de helft van werkend Nederland wil graag een lange pauze. Weinigen doen het echt, maar steeds meer. Hoe pak je het aan?

Barbara werkte tot twee jaar geleden als laborante. "Wil ik dit nog jaren blijven doen?" en "Wat wil ik eigenlijk met mijn loopbaan?", waren vragen die steeds vaker bij haar naar boven kwamen. Ze merkte dat ze vastliep in haar werk. Na lang wikken en wegen hakte ze de knoop door en nam ontslag. Ze wilde nadenken over haar leven, over de richting die ze op wilde en ging op reis.

Waarom een sabbatical?

Je hebt financiële middelen nodig en moet een sabbatical zorgvuldig organiseren om het te laten slagen. Maar, het is vooral belangrijk je af te vragen waarom je precies een sabbatical wilt.

Voor veel mensen is het een tijd van bezinning en afstand nemen, met de bedoeling een nieuwe draai aan het leven te geven. Hoewel je natuurlijk niet op reis hoeft te gaan, pakt de verandering van omgeving voor veel mensen wel goed uit.

Reizen relativeert

Barbara nam het vliegtuig naar Ecuador: "Ik volgde er een taalcursus Spaans en reisde vervolgens bijna een half jaar door Ecuador en Peru. Ik ontmoette veel mensen. Velen leven in armoedige omstandigheden en zijn toch gelukkig. Dat relativeert je eigen situatie enorm."

"Verder leerde ik door dingen uit te proberen wat ik interessant en leuk vond. Ik werkte bijvoorbeeld als vrijwilliger op een ecologische boerderij en bij een project voor straatkinderen."

Vluchten helpt niet

Loop je op je tandvlees en wil je via een sabbatical een burn-out voorkomen? Het kan heel heilzaam zijn een tijd in een andere omgeving tot rust te komen. Maar zorgt dat ook voor een oplossing van je persoonlijke problemen?

De grootste valkuil voor mensen met burn-outverschijnselen, is wegvluchten voor hun problemen. Veel oorzaken van stress zijn aan je persoonlijkheid gebonden. Ze worden lang niet altijd veroorzaakt door de (werk)omgeving.

Verandering van omgeving heeft dan veel minder effect, dan je misschien verwacht. Tijdens je sabbatical blijven je problemen bestaan en bovendien word je er bij terugkomst onmiddellijk weer mee geconfronteerd.

Gebruik een sabbatical dus niet als een vlucht. Als je met burn-outverschijnselen rondloopt, kun je beter proberen in behandeling te gaan om iets van de stressfactoren weg te nemen.

Start na terugkomst

Na een half jaar kwam Barbara thuis om haar leven weer op te pakken. Dat was echter minder gemakkelijk dan gehoopt. "Ik wilde aan de slag in de ecologische sector, maar wegens gebrek aan werkervaring lukte het niet een baan te vinden."

"Naast parttime baantjes in winkels bleef ik nog een half jaar zoeken. Nu werk ik voor een internationaal bedrijf in benodigdheden voor laboratoria. Met deze tussenstap hoop ik op een soortgelijke functie in de ecologische sector."

En dan?

Sta voordat je een sabbatical opneemt goed stil bij de tijd ná je sabbatical. Wat verwacht je daarvan?

Als je een adempauze nodig had, besef dan wel dat je na terugkeer toch weer in diezelfde omgeving met dezelfde mensen terechtkomt. Wil je na je sabbatical je leven anders gaan inrichten? Realiseer je dan dat je sabbatical de tijd is om hierover na te denken.

Blijvende verandering

Veel mensen hebben baat bij een sabbatical, zolang de verwachtingen vooraf maar realistisch zijn. Na een geslaagde sabbatical heb je een beter inzicht in anderen en jezelf, heb je meer zelfvertrouwen en kun je beter relativeren.

Allemaal zaken die je helpen voor de volgende stap: een blijvende verandering in je leven, op welk vlak dan ook, waarin stress minder ruimte krijgt.