Uitstelgedrag zit in de genen

Getty Images

Stel jij altijd alles uit tot het laatste moment? Daar kun je zelf helemaal niks aan doen, maar is de schuld van je genen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Colorado.

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers het plangedrag van 181 eeneiige tweelingen en 166 twee-eiige tweelingen. Bij de eerste groep is het DNA 100 procent gelijk aan elkaar. Bij de tweede groep voor slechts 50 procent.

Impulsiviteit

Zo konden de wetenschappers ontdekken hoe belangrijk genen zijn in vergelijking met andere factoren die de persoonlijkheid vormen als opvoeding, vrienden en opleiding. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers dat uitstelgedrag erfelijk is en dat uitstellers erg impulsief zijn.

Beide groepen werden getest op hun capaciteit om doelen te stellen en hoe zij die doelen wilden bereiken. Daarbij werd gekeken naar uitstelgedrag en impulsiviteit. Onze voorouders hadden impulsiviteit nodig om te overleven. Ze zochten naar beloningen op korte termijn.  

Evolutie

Toen de manier van leven evolueerde en op voorhand plannen steeds belangrijker werd, is impulsiviteit steeds meer een storende factor geworden. Zo is uitstelgedrag ontstaan.

De wetenschappers gaan nu kijken hoe impulsieve opwellingen zijn tegen te gaan. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • NRC Handelsblad