Zzp'er werkt meer, maar heeft minder vaak burn-out

Getty Images

Zzp'ers ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 7 procent van de zelfstandigen zonder personeel voelt zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zo veel. Zzp'ers draaien wel meer uren: zo'n 36 per week tegen 30 uur voor werknemers. Zelfstandige ondernemers hebben echter meer mogelijkheden om zelf hun tijd in te delen.

Bevlogenheid

Zelfstandig ondernemers melden meer dan werknemers bevlogen te zijn in hun werkzaamheden. Bijna 75 procent zegt regelmatig helemaal op te gaan in hun werk; van de werknemers is dat 60 procent. Zelfstandigen voelen zich doorgaans ook fitter en sterker tijdens het werk. Dit komt de inzetbaarheid op de lange termijn ten goede. Ook gevarieerd werk draagt hieraan bij. Van de zelfstandig ondernemers vindt 80 procent hun werkzaamheden vaak of altijd gevarieerd, van de werknemers 68 procent. Zelfstandig ondernemers melden ook vaker dat hun werk vereist dat ze creatief zijn en nieuwe dingen leren.

TNO en het CBS baseren hun conclusies op onderzoek onder een kleine 5000 zelfstandigen en bijna 38.000 werknemers. In de studie zijn ook zzp'ers meegenomen die niet geheel naar eigen keuze zelfstandige zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze bij hun vorige werkgever werden ontslagen en geen andere nieuwe baan konden vinden.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • CBS