vrijdag, 30 juli 2021

Gevaarlijke tekenziekte actief in oosten van het land

Wandelaars en fietsers in het oosten van het land moeten extra alert zijn op tekenbeten. Twente, de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek blijken een hotspot te zijn voor teken die besmet zijn met het TBE-virus, meldt De Gelderlander.

Het TBE-virus dook in 2016 voor het eerst in Nederland op. Het werd toen gevonden in het bloed van reeën op de Utrechtse en de Sallandse Heuvelrug. Vervolgens werden er ook besmette teken gevonden en inmiddels zijn ook de eerste patiënten via een tekenbeet met het virus besmet.

Hotspots

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte een kaart van de verspreiding van het virus waarop duidelijk te zien is dat het oosten van Nederland meerdere hotspots telt, met de Sallandse Heuvelrug als koploper. Zeker drie mensen liepen daar al een ernstige vorm van de ziekte op. Bovendien werd het virus herhaaldelijk aangetroffen bij wilde dieren en in teken. Ook Twente en de Achterhoek tellen elk een TBE-patiënt en meerdere vondsten van het virus bij dieren.

Teken-encefalitis

In de eerste fase lijken de klachten aanvankelijk op griep, maar in fase twee van de ziekte kan het virus teken-encefalitis (hersenvliesontsteking) veroorzaken: de hersenen, de hersenvliezen en het ruggenmerg raken ontstoken. De ziekte heeft meestal geen dodelijke afloop, maar de patiënten kunnen wel hun leven lang last houden van klachten door schade aan het zenuwstelsel.

Bron(nen):