10 misverstanden over acne

Van chocolade en tandpasta tot zonlicht en uitknijpen

Getty Images

Iedereen heeft wel eens een pukkeltje. Pubers gemiddeld meer dan volwassenen. Acne is te herkennen aan mee-eters en ontstekingen. Over hoe het komt en wat je er tegen kunt doen bestaan nogal wat opvattingen. De belangrijkste misverstanden staan hier op een rijtje.

1. Acne wordt veroorzaakt door slechte hygiëne

Op mensen met acne wordt vaak onterecht een stempel gedrukt. Acne ontstaat vaak door een verandering in de hormoonhuishouding, waardoor de talgproductie in de huid verandert. In combinatie met een bacterie ontstaat dan een ontsteking. Het is echter absoluut niet zo dat acne ontstaat door slechte hygiëne.[ITEMADVERTORIAL]

Wel is het verstandig om bij acne de huid tweemaal daags te wassen met lauw water en een zeepvrije wasgel. Vermijd het gebruik van een tonic, face wash of lotion met veel alcohol. Dit droogt de huid uit en dat bevordert juist weer de talgproductie. Op die manier raken de poriën nog meer verstopt.

2. Zonlicht vermindert acne

Er wordt nog wel eens geroepen dat zonlicht een huidaandoening kan verminderen. In het geval van acne zorgt zonlicht er meestal juist voor dat het verergert. Het kan wel zo zijn dat de roodheid van acne minder opvalt, doordat de huid donkerder wordt. De acne neemt echter niet af.

3. Acne wordt veroorzaakt door slechte voeding

Chocolade, varkensvlees en mayonaise worden nog wel eens gezien als de grote boosdoeners op acnegebied. Tot nu toe is hier echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Toch wordt er vanuit gegaan dat bepaalde voedingsmiddelen de toestand van de huid beïnvloeden. Een gevarieerde en evenwichtige voeding is een eerste stap naar een gezonde huid.

Als je denkt dat je door een bepaald voedingsmiddel meer last hebt van puistjes dan gebruikelijk, probeer dat het product een tijdje te vermijden.

4. Tandpasta droogt puistjes uit

Wat zou het mooi zijn als deze simpele methode ook daadwerkelijk werkte: een beetje tandpasta smeren voor het slapen gaan en de volgende ochtend is het puistje uitgedroogd. Helaas is dit niet op waarheid berust. De bestanddelen in tandpasta kunnen juist voor verergering van de klachten zorgen.

5. Puistjes met een witte kop kun je het beste uitknijpen

Het uitknijpen van puistjes is heel slecht! Je beschadigt de huid, de ontsteking kan verergeren en dit kan resulteren in een litteken. Laat puistjes zoveel mogelijk met rust. Wat je wel kunt doen om herbesmetting te voorkomen is regelmatig je kussensloop en handdoek vervangen en wassen.

6. Acne is besmettelijk

Bij de ontwikkeling van acne is een bacterie betrokken, maar acne op zich zelf is niet besmettelijk. De verspreiding van de bacterie gebeurt binnen de haarzakjes. De bacterie komt dus niet in contact met de lucht en kan dus niet worden overgedragen op andere personen. Zelfs niet bij lichamelijk contact.

7. Je vindt acne alleen in het gezicht

Het gezicht is inderdaad de zone die het vaakst getroffen word door acne. Vooral de t-zone (kin, neus en voorhoofd), want hier zitten veel talgklieren. Acne vulgaris, de meeste voorkomende vorm van acne, komt ook voor op de borst en schouders. Acne conglobata, een ernstige vorm bij mannen, vind je ook op de rug en billen.

8. Acne ontstaat door stress

Stress kan het opduiken van acnepuistjes op een gezonde huid niet in gang zetten. Toch lijken sommige studies aan te tonen dat stress acne tijdelijk kan verergeren. Vooral bij volwassenen. Het produceren van een vettige afscheiding in de talgklieren is een reactie van ons lichaam op een stressvolle situatie. Dit kan de poriën van de huid verstoppen.

9. Make up is uit den boze bij acne

Make up is een mooie manier om rode plekjes en puistjes te camoufleren. In tegenstelling tot wat vroeger werd beweerd smeer je je huid niet helemaal dicht met make up. Lichte producten zijn wel beter voor je huid. Als je make up gebruikt is het vooral belangrijk om sponsjes en kwastjes regelmatig schoon te maken en iedere avond je huid goed te reinigen.

10. Acne komt alleen voor bij adolescenten

Over het algemeen steekt acne de kop op tijdens de puberteit. Het komt bij ongeveer 85 procent van de adolescenten tussen de 12 en 24 jaar voor. Meestal verdwijnt de acne na deze tijd, maar het probleem kan ook aanhouden op volwassen leeftijd. Vooral bij vrouwen. Ongeveer 5 procent van de volwassen heeft nog te maken met acne.

Bron 
  • Infonu: Mens en Gezondheid
  • Noviderm
  • Lijfblad