Nagelpsoriasis behandelen

Groeven, putjes en vlekken verminderen

Getty Images

Psoriasis is een huidziekte waarbij de aanmaak van nieuwe huid veel te snel gaat. De huidcellen stapelen zich op en zorgen voor dikke, rode, schilferende plekken die vaak op de knieën, ellebogen of in huidplooien zitten. Maar wist je dat je ook last kunt hebben van psoriasis aan je nagels?

Nagelpsoriasis komt vooral voor in combinatie met psoriasis op de huid. Ongeveer de helft van de patiënten met huidpsoriasis heeft ook last van zijn nagels. Slechts 5 procent van de mensen met nagelpsoriasis heeft geen huidklachten. Met name bij kinderen kunnen psoriasisnagels een voorbode zijn van de huidziekte.

Psoriasis op je huid of nagels is niet besmettelijk. Hoe je er dan wel aan komt is niet duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met een combinatie van erfelijke, immunologische en omgevingsfactoren. Als een van je ouders of broers of zussen psoriasis heeft, heb je een groter risico om het ook te krijgen.

Hoe herken je het?

Als je nagelpsoriasis hebt, kun je verschillende afwijkingen zien aan de nagels van je vingers en tenen. Bijvoorbeeld:

  • dwarse groeven of putjes in de nagels
  • kleine zwarte lijntjes of witte plekken
  • een geel/rode verkleuring, alsof er een druppeltje olie onder je nagel zit
  • verdikte huid onder je nagel
  • nagels die afbrokkelen of loslaten
  • roodheid van het het halve maantje in de vingernagel

Als je een van deze veranderingen aan je nagels ziet of je nagels pijnlijk zijn, kun je het beste even langs je huisarts gaan. Deze neemt dan een monstertje van de huid onder je nagels om te onderzoeken of het inderdaad om psoriasis gaat.

Behandeling moeilijk

De behandeling van psoriasisnagels is erg lastig. Je nagel vormt een barrière tussen de crèmes die je erop smeert en je huid, waardoor medicatie in de vorm van smeersels de huid moeilijk bereikt. Bovendien moeten beschadigingen en vlekken in je nagels er helemaal uitgroeien, een proces dat maanden duurt. 

Bij de drogist en apotheek is een vloeistof verkrijgbaar tegen schimmel- en psoriasisnagels. Je arts kan een zalf of crème voorschrijven met een afgeleide van vitamine D3 erin of corticosteroïden injecteren onder de nagel. Ook lichttherapie en medicatie kunnen helpen, maar vanwege de bijwerkingen wordt dit alleen toegepast bij zeer ernstige nagelpsoriasis. 

Zelf kun je ook het een en ander doen om het uiterlijk van je nagels te verbeteren. Het is belangrijk om de nagels droog en schoon te houden, omdat ze anders een goede voedingsbodem zijn voor schimmels en infecties. Knip je nagels voorzichtig kort, dan blijven ze minder makkelijk ergens aan haken. Probeer stoten en beschadigingen te voorkomen, zodat je nagels niet nog losser gaan zitten. Eventueel kun je de bovenste laag van je nagels laten wegfrezen en nagellak of kunstnagels laten aanbrengen, maar doe dat niet als je nagels loslaten. 

Bron 
  • Huidinfo
  • WebMD
  • Huidziekten
  • Psorinfo