zondag, 21 juli 2019

Vrouw met zwakke blaas vermijdt sport

Jonge vrouwen en vrouwen van middelbare leeftijd die incontinentieproblemen hebben, mijden vaak bepaalde sporten. Het onderzoek wordt in december gepubliceerd in British Journal of Sports Medicine.

Onderzoekers vroegen 679 Italiaanse vrouwen of ze ooit last hadden gehad van stressincontinentie. Zij menstrueerden allemaal nog en sportten voor hun plezier. Van hen had één op de zeven last van incontinentie. Gemiddeld hadden deze vrouwen daar al zes jaar last van.

Van deze vrouwen had één op de drie alleen last van incontinentie tijdens het sporten. De meest belastende sporten bleken basketbal, atletiek, tennis of squash. Voor één op de tien vrouwen was het ongewilde urineverlies een reden om hun favoriete sport op te geven.

Bekkenbodem
Hoewel de aandoening veel invloed blijkt te hebben op het leven van de vrouwen, zoeken weinigen hulp. Terwijl zij, volgens de onderzoekers, met de juiste diagnostiek of oefeningen voor de bekkenbodem al geholpen kunnen zijn. Stressincontinentie of inspanningsincontinentie komt vooral voor bij vrouwen die te zwaar zijn of kinderen hebben gebaard.

Bron(nen):