Voorkom een vaginale schimmelinfectie

Jeukende vagina? Zo los je het op

vaginale schimmel
Getty Images

De bekendste vaginale schimmelinfectie is de candida-infectie. Een vervelende verstoring van het natuurlijke evenwicht in de vagina. Dit moet niet verward worden met het Candida Syndroom.

Als je een vaginale schimmelinfectie hebt, ben je heus niet de enige. Wel 75 procent van de vrouwen heeft er ooit last van. Het wordt vaak veroorzaakt door een gist: Candida Albicans. Deze zit van nature op je huid, in je darmen, vagina en mond. Normaal gesproken levert dit geen problemen op. Maar bij een verstoring van het natuurlijke overwicht kan zo'n gist gaan overheersen.

Jeuk en pijn

Je kunt zo'n infectie aan verschillende signalen herkennen. Je krijgt last van jeuk, brokkelige, witte vaginale afscheiding. Het slijmvlies van de vagina gaat zwellen. Dit kan pijn geven bij het plassen en vrijen. Vaak is deze infectie voor de arts goed te herkennen. Maar soms zal er afscheiding moeten worden onderzocht.

Verstoring

Elke gezonde vrouw kan last krijgen van een schimmelinfectie. Wel zijn er verschillende factoren die er invloed op hebben:

  • Hormonen. Tijdens de zwangerschap of rond de menstruatie heb je er meer kans op.
  • Diabetes. Het lijkt vaker voor te komen bij vrouwen met diabetes mellitus.
  • Medicijnen en antibiotica kunnen ook het natuurlijke evenwicht van de vagina verstoren.
  • Stress en een slechte weerstand geven ook meer kans op een infectie.
  • Grondig wassen met zeep irriteert de slijmvliezen van de vagina.

Onschuldig maar ongemakkelijk

Een vaginale schimmelinfectie is niet iets om je zorgen over te maken. Meestal gaat het uit zichzelf over. Met kleine aanpassingen herstelt het evenwicht zich vanzelf. Was je schaamlippen met lauw water. De inwendige vagina hoef je niet te wassen, deze reinigt zichzelf.

Vervang je tampons op tijd. En veeg jezelf na toiletbezoek af van voor naar achteren. Ook je partner kan last krijgen van jeuk of uitslag. Hier hoeft hij niets aan te doen, ook dit gaat vanzelf over. Maar pas op dat je niet weer opnieuw wordt besmet door je partner.

Maar de jeuk en afscheiding kunnen wel een paar weken aanhouden en erg ongemakkelijk zijn. De dokter kan dan tabletten of zalf voorschrijven. Als candida vaker terugkomt, elke maand bijvoorbeeld, kun je medicijnen krijgen die de kans hierop kunnen verminderen.

Candidasyndroom

Alternatieve behandelaars hebben het vaak over het candidasyndroom. Dit zorgt voor allerlei klachten: hoofdpijn, darmklachten en depressies. De oorzaak ligt in sommige voedingswaren. Zij veroorzaken een candida-infectie in de darmen.

Om dit te verhelpen moet er een streng anti-candidadieet worden gevolgd. Er mag geen suiker meer worden gegeten en geen voedingsproducten die schimmels of gisten in zich hebben: bijvoorbeeld champignons, kaas, bier en brood.

Het candidasyndroom is alleen nooit wetenschappelijk bewezen. En door het dieet mis je belangrijke voedingsmiddelen. Dit kan klachten veroorzaken in plaats van verhelpen. Artsen uit het reguliere circuit en de Maag Lever Darm Stichting erkennen dit syndroom niet.

Auteur