8 dingen die je geregeld wil hebben als je ziek wordt op vakantie

Gouden tips bij ziekte voor of tijdens de vakantie

Getty Images

We gaan er natuurlijk van uit dat alles vlekkeloos verloopt tijdens de vakantie, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Weet jij wat je moet doen als je ziek wordt op vakantie? En ben je eigenlijk wel zo goed verzekerd als je denkt? Acht praktische tips.

1. Verdiep je in je zorg- en reisverzekering

Voor je op reis gaat, is het belangrijk om uit te zoeken hoe jouw zorgverzekering is geregeld. In het buitenland werkt het vergoeden van zorgkosten anders dan in Nederland. De basiszorgverzekering vergoedt enkel wat de zorg in Nederland zou kosten. Als je in een dure privékliniek belandt waar de kosten voor de zorg torenhoog zijn, zul je dus moeten bijbetalen. Bij een aanvullende zorgverzekering worden er meer kosten gedekt.

Een reisverzekering betaalt de overige kosten bij ziekte in het buitenland. Denk hierbij aan de kosten voor een langer hotelverblijf als je nog niet kunt vliegen of juist een vergoeding van de kosten om je reis vroegtijdig af te breken.

2. Weet welk alarmnummer je kunt bellen

Er zijn twee telefoonnummers die je moet onthouden in geval van nood: het lokale alarmnummer en het alarmnummer van je verzekering. Veel landen zowel binnen als buiten Europa gebruiken 112 als alarmnummer. Je wordt dan doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde centrale. Als de situatie niet levensbedreigend is, kun je beter het lokale alarmnummer bellen. Belangrijk is om van te voren op te zoeken wat het noodnummer is in het land waar je op reis gaat. Sla deze op in je telefoon.

3. Weet bij welk(e) arts, ziekenhuis of privékliniek je terechtkunt

In geval van nood is het van belang om zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan. De lokale alarmcentrale kan je hierbij helpen, want niet elk ziekenhuis kan de juiste zorg leveren. Zij zullen ervoor zorgen dat jij op de juiste plek terecht komt. Wanneer er geen acute hulp nodig is, zoals bij oorpijn of buikgriep, kun je de alarmcentrale van je zorgverzekering bellen. Je zorgverzekering kan je helpen met het zoeken van de juiste behandelaar. Vaak ligt er in hotelkamers ook een map met informatie over dichtstbijzijnde artsen, ziekenhuizen en privéklinieken.

Het kan zijn dat je de kosten voor de zorg moet voorschieten in het ziekenhuis of de privékliniek waar je behandeld bent. Bewaar de rekeningen goed, zodat je later kunt kijken of je deze kosten terug kunt krijgen.

4. Taalbarrière? Vraag naar een tolk

Het kan ontzettend lastig zijn als je de taal niet spreekt, vooral wanneer er medische termen worden gebruikt. Google Translate kan je hier helpen, maar in toeristische gebieden is er vaak een Engelse of zelfs Nederlandse tolk aanwezig. Zo niet, vraag dan of er een tolk telefonisch beschikbaar is.

5. Vlieg niet als je nog heel ziek bent

Bij een besmettelijke ziekte is het niet toegestaan om te vliegen en bij bijvoorbeeld oorpijn of buikgriep kan een vlucht heel vervelend zijn. De luchtdruk kan de klachten verergeren en bij oorpijn kan dit zelfs leiden tot hoorschade. Ben je genezen? Dan moet je een Fit to fly-verklaring regelen voor zowel de luchtvaartmaatschappij als de verzekeraar, zodat zij zeker weten dat je geen andere passagiers kunt besmetten. Deze kun je vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. De arts moet het formulier ondertekenen. Zorg er wel voor dat je het formulier op tijd inlevert. Informatie hierover vind je bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Als je nog niet in staat bent om terug te reizen, kan de alarmcentrale van je zorgverzekering helpen met het vinden van een andere manier om thuis te komen. De reisverzekering zal de extra kosten in zo’n geval vergoeden.

6. Neem je verbanddoos mee

Als je met de auto op reis gaat, is het belangrijk om een verbanddoos mee te nemen. In veel landen is dat zelfs verplicht. Check voor je weggaat altijd even of je verbanddoos nog compleet is!

7. Als je ziek wordt vóór de vakantie

Als jij of een familielid ernstig ziek wordt en de vakantie kan niet doorgaan, kun je de vakantie met een annuleringsverzekering kosteloos annuleren. Om deze aanvraag in te dienen bij jouw verzekering, moet je wel een verklaring krijgen van de arts waarin staat dat jij of het familielid niet in staat is om te reizen.

8. Laat je controleren op de MRSA-bacterie bij thuiskomst

Als je in het buitenland in het ziekenhuis bent geweest, kan het zijn dat je de MRSA-bacterie hebt opgelopen. Deze bacterie wordt ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd. Deze bacterie kan niet alleen huid- en wondinfecties veroorzaken, maar ook longontstekingen en urineweginfecties. Gezonde mensen worden meestal niet ziek van de MRSA-bacterie, maar het kan wel schadelijk zijn voor zieke mensen of mensen met een slechte weerstand. In Nederland is er een streng beleid waardoor deze bacterie nauwelijks in Nederlandse ziekenhuizen te vinden is. Dit willen ze natuurlijk graag zo houden. Laat je daarom testen in Nederland bij thuiskomst, wanneer je weer zorg nodig hebt of wanneer je je rondom zieke mensen begeeft. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • De Huisarts
  • ANWB