Waarom je buik- en hoofdpijn kunt krijgen van ijs

Brain freeze of buikgriep

Getty Images

Bij de zomer hoort natuurlijk een ijsje op zijn tijd. Helaas kan ijs voor vervelende kwaaltjes zorgen, namelijk voor buikgriep en hoofdpijn (de zogenaamde 'brain freeze'). Hoe komt dat? En valt dat te voorkomen?

De kwaliteit van ijs in Nederland is goed. Je hoeft hier niet bang te zijn dat je buikgriep oftewel een voedselvergiftiging oploopt via een ijsje.

Weersta het tropische ijskarretje

Onverpakt schep- of softijs eten in warme of tropische landen is vaak geen goed idee. De basis is melk of room: een heerlijke voedingsbodem voor bacteriën, zeker als het ijs niet koud genoeg bewaard wordt. Zonde als je je mooie vakantie in het water ziet vallen door buikgriep of diarree. Weersta dus dat leuke karretje op een zonnig plein en koop liever voorverpakt ijs of schepijs bij een drukbezochte ijssalon.

Hoofdpijn door 'brain freeze'

Ongeveer 33 procent van de mensen heeft weleens een scherpe, stekende hoofdpijn tijdens het eten van een ijsje. Brain freeze, wordt het ook wel genoemd. Dit komt door prikkeling van zenuwuiteinden in het gehemelte die een impuls geven aan de vijfde hersenzenuw. Je voelt dit als een scherpe pijn.

Langzamer eten helpt niet. Echt voorkómen kun je het niet; de enige oplossing is geen ijs eten.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine