zondag, 22 mei 2022

Wat doe je bij een wespen- en bijensteek?

Angel verwijderen, uitzuigen en verzorgen

Zomertijd betekent ook wespen- en bijentijd. Wat moet je doen als je gestoken bent?

Als er een angel is achtergebleven op de plaats van de steek gaat het vaak om een bij. Bijen raken bij het steken hun angel kwijt en sterven korte tijd later.

De angel kun je verwijderen door met een mes, nagel of een stukje papier over de huid te schrapen. Knijp niet, want dan komt er nog meer gif vrij uit de zakjes die aan de angel kleven.

Gif uitzuigen

Je hoort soms wel dat je gif moet uitzuigen met een vacuümpompje, maar dat helpt alleen als het binnen twee minuten na de steek gebeurt. Daarna heeft het gif zich al aan de cellen gehecht of is het in de bloedsomloop terechtgekomen. De huid blijft op de gestoken plek dan vaak enkele uren behoorlijk dik en de pijn is hevig.

Jeuk en pijn verzachten

Ontsmetten is niet nodig, aangezien steken zelden infecteren. Verzachtende of histaminewerende zalf kan handig zijn om de jeuk en de pijn te verminderen. Om de zwelling tegen te gaan, kan je ijs op de gestoken plek leggen.

Allergie

Als je niet allergisch bent, is behandeling eigenlijk niet nodig. Denk je dat je allergisch bent voor een wespen- of bijensteek? Hier vind je meer info over allergieën voor insectenbeten.