Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Allergisch voor voeding

Van jeuk tot benauwdheid

De meeste mensen verdragen alle soorten voedingsmiddelen. Sommigen reageren echter allergisch op bepaalde bestanddelen van, of toevoegingen in voeding. Zij hebben een voedselallergie.

Bij een voedselallergie maakt het afweerapparaat antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Bekende allergenen zijn bepaalde eiwitten in koemelk en noten.

Meest voorkomende klachten

Na het eten of drinken ontstaan klachten van de huid, het maagdarmkanaal, de luchtwegen of van hart- en bloedvaten. De meest voorkomende klachten zijn: netelroos, huiduitslag, jeukende ogen, dikke oogleden, opgezette lippen, neusverkoudheid, benauwdheid, migraine, diarree, misselijkheid en buikpijn.

Bloedonderzoek

Het is niet makkelijk vast te stellen of er sprake is van een voedselallergie. Er kunnen veel verschillende klachten zijn en er zijn talloze voedingsmiddelen.

Allereerst is het belangrijk of iemand zelf ideeën heeft over welke voedingsmiddelen de allergie veroorzaken. Een vraaggesprek door een arts kan hierbij helpen.

Een bloedonderzoek kan meer informatie geven over de allergie. De antistoffen die bij een allergie worden aangemaakt, zijn namelijk terug te vinden in het bloed.

Met een test kunnen deze antistoffen in het bloed worden aangetoond, uitgesplitst per voedingsmiddel. De voedingsmiddelen die in het vraaggesprek als 'verdacht' naar voren zijn gekomen, worden ook getest.

Allergeenvrij dieet

Een andere onderzoeksmethode is een zogenaamd allergeenvrij dieet. Door het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen kan worden geprobeerd de allergie te achterhalen.

Aan het begin van een allergeenvrij dieet mogen alleen voedingsmiddelen worden gegeten die de allergische klachten verminderen. Daarna mag stap voor stap een bepaald voedingsmiddel worden toegevoegd aan de voeding. Als er klachten optreden, heeft men de boosdoener gevonden.

Behandeling

De beste methode is de voedingsmiddelen die de allergie veroorzaken te vermijden. Een diëtist kan helpen een dieetadvies op te stellen voor een gezonde en evenwichtige voeding.

Ernstige allergische reactie

In heel ernstige gevallen krijgen mensen een anafylactische shock door een voedselallergie. Deze allergische reactie komt gelukkig slechts zelden voor, maar is levensgevaarlijk. Elk voedingsmiddel kan deze shock veroorzaken, maar noten, vis, schaal- en schelpdieren, melk, eieren, koriander en knolselderij zijn berucht.

Het eerste verschijnsel is jeuk in de mond. Je voelt je slap worden, krijgt een hijgende, piepende ademhaling en valt flauw. Als gevolg van een grote hoeveelheid van de stof histamine in je lichaam daalt je bloeddruk plotseling.

Ook stagneert de bloedcirculatie. Er is dan een zeer snelle behandeling nodig om je leven te redden. Deze bestaat uit injecties met adrenaline en antihistaminica.

Reactie toevoegen