maandag, 8 augustus 2022

Vaker hartaanval bij vitamine D-tekort

BAARN - Een vitamine D-tekort vergroot de kans op een hartaanval en overlijden. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen.

Vitamine D-tekort wordt al lang in verband gebracht met een slechte gezondheid van de botten. Verschillende onderzoeken lieten al zien dat te weinig van deze belangrijke vitamine ook kan leiden tot coronaire hartziekten. Deze hartaandoeningen worden veroorzaakt door problemen aan de kransslagaders, zoals bij een hartinfarct. Eerdere studies toonden ook een verband tussen vitamine D-tekort en een verhoogde bloeddruk.

Onderzoek
"Wij hebben gekeken naar de link tussen vitamine D, de hartziekten en het overlijden. Onze studie was de grootste in zijn soort", vertelt onderzoeker Peter Brøndum-Jacobsen. "Bij een vitamine D-tekort was de kans op hartziekten 54 procent, op een hartaanval 64 procent, op vroegtijdig overlijden 57 procent en op overlijden als gevolg van een hartaandoening 81 procent hoger dan bij mensen met optimale hoeveelheden vitamine D in hun lichaam."

Verbanden
Of de gevonden verbanden oorzakelijk zijn kunnen de onderzoekers niet zeggen. Het lijkt erop dat een laag vitamine D-gehalte leidt tot hartziekten en overlijden, maar het is ook mogelijk dat het vitamine D-tekort een marker is voor een slechte gezondheid in het algemeen.

De wetenschappers baseren hun conclusies op een onderzoek onder meer dan 10.000 Denen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Bron(nen):