Hoe bouw je oxycodon af?
Oxycodon is een sterke pijnstiller die wordt ingezet bij hevige pijn, bijvoorbeeld na een operatie, bij kanker en bij verwondingen. Het medicijn is een opioïde en kan erg verslavend zijn. Hoe werkt het precies, hoe bouw je het af en zijn er alternatieven? Zes vragen en antwoorden over oxycodon.
1. Hoe werkt oxycodon?
Oxycodon, ook wel Ocycontin, Oxynorm of oxy genoemd, is een zware pijnstiller die op morfine lijkt. Het wordt gegeven bij ernstige pijn, zoals na een operatie, ongeluk of bij kanker. Ook bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg) wordt het medicijn ingezet. Sommige mensen krijgen fijne of blije gevoelens van de pijnstiller.
Oxycodon wordt toegediend in de vorm van tabletten, capsules of drankjes die binnen een uur inwerken. Injecties werken sneller. Het medicijn is zo’n vier tot zes uur lang effectief. Oxycontin werkt twee tot drie keer langer.
2. Wat zijn de bijwerkingen van oxycodon?
Het medicijn oxycodon kan tot veel bijwerkingen leiden, zoals:
- Verstopping (obstipatie)
- Sufheid, slaperigheid en een minder reactievermogen
- Misselijkheid en braken
- Minder eetlust
- Diarree
- Duizeligheid
- Jeuk en soms huiduitslag
- Hoofdpijn
- Droge mond
- Slaapproblemen
- Rillingen
- Psychische klachten
Andere bijwerkingen die minder vaak voorkomen, zijn het niet opmerken van pijn bij andere verwondingen, benauwdheid, slaap-apneu, tintelingen, smaakstoornissen, wazig zien, hartkloppingen, moeilijk kunnen plassen, een droge huid, seksuele stoornissen en overgevoeligheid. Belangrijk is dat het effect en bijwerkingen van de oxycodon regelmatig worden geëvalueerd door de behandelend arts.
3. Is oxycodon verslavend?
De opioïde oxycodon kan verslavend zijn. Het effect van het medicijn kan zo’n prettig gevoel geven dat iemand niet meer zonder kan. Bij langdurig gebruik werkt het lichaam zelfs niet meer goed zonder oxycodon en vraagt het om een hogere dosis voor hetzelfde effect.
4. Hoe bouw je oxycodon af?
Wanneer iemand die verslaafd is aan oxycodon abrupt stopt met het medicijn, kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Voorbeelden van de klachten die voorkomen, zijn:
- Onrust
- Misselijkheid
- Hartkloppingen
- Slaapproblemen
- Pijn die erger wordt
- Extreem verlangen naar het medicijn (craving)
Het is beter om het medicijn af te bouwen om zo minder last te krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dat kan door elke week een beetje minder oxycodon te nemen. Neem hiervoor contact op met je dokter, deze kan hierbij helpen.
5. Is morfine beter dan oxycodon?
Uit onderzoek in 2018 bleek dat huisartsen in Nederland de laatste jaren vaker oxycodon voorschreven dan morfine als middel voor zware pijnstilling. In de NHG-standaard Pijn is echter geadviseerd om morfine als eerste keus voor te schrijven bij ernstige pijn. Oxycodon heeft geen voordelen boven morfine, behalve dat het sterker kan werken. Er zijn aanwijzingen uit klinisch onderzoek dat bij het gebruik van oxycodon vaker aanvullende medicatie nodig is.
6. Wordt oxycodon vergoed door de zorgverzekering?
Een oxycodonpil kost tussen de €0,15 en enkele euro’s, maar vaak wordt dit gedekt door de zorgverzekering. Oxycodon gekocht bij een drugsdealer is vaak duurder en niet mogelijk om te declareren bij de zorgverzekering. Het medicijn staat namelijk op lijst I van de Opiumwet, wat inhoudt dat het verboden is om deze pijnstiller zonder doktersrecept te bezitten, te maken of te verkopen.
- Apotheek.nl
- Farmacotherapeutisch Kompas
- DRUGSinfo