Eetverslaving zichtbaar in hersenen

Getty Images

BAARN - Recent onderzoek toont aan dat mensen met een eetverslaving dezelfde hersenactiviteit hebben als bijvoorbeeld alcohol- en drugsverslaafden. Het is voor het eerst dat een verslaafd voedingspatroon wordt gelinkt aan specifieke patronen van hersenactivititeit.

Tijdens het onderzoek bleek dat vrouwen met een vorm van eetverslaving meer hersenactiviteit lieten zien bij het bekijken van een foto van een milkshake dan bij een foto van een glas water. Met name in de hersengebieden die betrokken zijn bij besluitvorming en gedragscontrole.

Bij het drinken van de milkshake was er juist sprake van minder hersenactiviteit in het gebied wat betrokken is bij het afremmen van bepaald gedrag. Dit laat zien dat deze verslaafde vrouwen minder controle hebben over hun handelingen.

Behandeling van verslaving
"Deze zelfde hersenpatronen vinden we terug bij mensen met een andere vorm van verslaving", verklaart onderzoeker Asley Gearhardt. Wellicht zijn obese mensen meer gebaat bij een behandeling van de verslaving, in plaats van traditionele behandeling van de obesitas.

Er is echter geen relatie tussen de scores van de hersenactiviteit en het BMI van de proefpersonen. Ook dunnere mensen kunnen verslaafd raken aan eten. Gearhardt: "In deze gevallen kunnen we het risico op gewichtstoename en eetproblemen in een vroeg stadium identificeren en de daadwerkelijke problemen voorkomen."

Eten als drug
Eetverslaving is een controversieel onderwerp. Gearhardts onderzoek maakt het probleem meer bespreekbaar. Het geeft inzicht in waarom sommige obese mensen niet in staat zijn om vooruitgang te boeken met de gangbare behandelingen. Eten is voor hen als een drug. "Verleidingen weerstaan is moeilijk, maar niet onmogelijk." Er zal wel meer aandacht moeten zijn voor de verslavingscomponent.

De resultaten van het onderzoek aan Yale University zijn online gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry.

Bron 
  • WebMD