maandag, 8 augustus 2022

Ernstige vrieswonden en littekens door gebruik lachgas

Het gebruik van de partydrug lachgas kan leiden tot ernstige vrieswonden en levenslange littekens. Brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam zien de afgelopen weken een stijging van het aantal personen met verwondingen die overeenkomen met tweedegraads en derdegraads brandwonden. Om die reden slaan ze nu alarm.

Het gaat om verwondingen aan benen, die ontstaan door het klemmen van de lachgastank tussen de benen tijdens het bijvullen van de ballonnen. Hierdoor lopen gebruikers ernstig bevriezingsletsel op. De afgelopen acht weken meldden zich veertien personen met dit soort verwondingen.

Littekens door bevriezingsletsel

"Het publiek moet weten dat gebruik van het ogenschijnlijk ‘onschuldige’ lachgas kan leiden tot levenslange littekens door bevriezingsletsel", stelt Ymke Lucas, die als arts verbonden is aan het Brandwondencentrum Rotterdam.

Volgens Lucas zijn hier al meerdere patiënten binnengebracht die verwondingen hadden aan de benen. "Het bevriezingsletsel wordt veroorzaakt door het klemmen van de tank met lachgas tussen de benen tijdens het bijvullen van de ballonnen. Na het inademen van het lachgas raakt men tijdelijk in een korte sterke roes en ligt de pijngrens hoger. De gebruikers hebben niet door dat de tank tussen hun benen zo koud wordt dat het letterlijk invriest in de huid en diepe wonden veroorzaakt."

Bron(nen):