Geen alcohol? Helemaal niets? Wat drink je dán?!

Even kennismaken met Jacqueline van Lieshout

Getty Images

Je hebt er de volgende dag last van. Je wilt afvallen maar loopt steeds tegen het glas wijn aan. Hoe zou het zijn om geen alcohol te drinken? Gewoon omdat je het niet meer wilt, goed voor jezelf wilt zorgen en je gezondheid het belangrijkste vindt. Jacqueline van Lieshout stopte in juli 2016 helemaal met alcohol drinken. In januari maakt ze elke week een video voor Gezondheidsnet over haar ervaringen. Maak in dit blog alvast kennis met Jacqueline.

"Geen alcohol? Helemaal niets? Wat drink je dán?!" Deze vragen heb ik natuurlijk heel vaak gehoord. Tig keren, in de afgelopen anderhalf jaar. Wanneer je stopt met roken of gezonder gaat eten dan moedigt iedereen je aan. Wie zal tegen een gestopte roker zeggen: je kunt er toch eentje nemen? Of: wanneer ga je weer beginnen? Drinken is niet alleen sociaal geaccepteerd, maar lijkt wel een 'must-do'. Je moet verantwoorden wanneer je het niet doet (je bent de Bob, aan de antibiotica of zwanger) en niet wanneer je het wel doet. Sterker nog, op veel feestjes word ik gewoon niet meer uitgenodigd.

Enorme shock

Op 22 juli 2016 besloot ik dat het klaar was. Er was wel een enorme 'shock' aan vooraf gegaan. Mijn man kreeg een hartaanval op 1 juli op zijn 43e en dat deed mij nadenken over mijn eigen gewoontes. Ik schrijf al jaren over voeding en gezondheid maar keek zelf zeer geregeld te diep in het glaasje. Voor mezelf praatte ik dat goed. Het is ontspanning, ik vind het gezellig, je moet het leven vieren, ga maar door. Het was echter altijd veel te veel. De fles ging altijd leeg en ik lustte bijna altijd nog wel een glas. De meeste mensen om mij heen ook hoor, we hadden het heel gezellig met elkaar. Soort zoekt soort. En dan stelt niemand je de vraag; jee, zou je er nóg een nemen?

Niet meer alles vieren met wijntjes

Het was een heel interessant jaar. Ik ging door allerlei fases heen en moest leren omgaan met allerlei gelegenheden die ervoor altijd doordrenkt waren met drank. Kerst, oud en nieuw, Koningsdag, alle mooie zomerdagen op terrasjes... noem ze maar op. En nee, nooit een druppel, niets geproefd. Is het leven dan nog leuk en gezellig? Jazeker. Beter zelfs en dat meen ik echt. Maar dat heeft wel even geduurd. Ik moest er wel mee leren omgaan, eraan wennen en dealen met het niet meer kunnen verdrinken van frustraties, drukte in mijn hoofd of 'alles willen vieren met wijntjes'.

Gewoon een beslissing

In feite is het gewoon een beslissing. Hoe makkelijk je dat misschien ook vindt klinken. Het cliché is natuurlijk gewoon waar; het lukt alleen als je er echt voor 100 procent achter staat. Want wat er dan gebeurt wanneer het even heel moeilijk is, wanneer je bijvoorbeeld op een terrasje zit in het zonnetje op vrijdagmiddag, is dat je tegen jezelf zegt; ja het is ellendig, maar ik doe het toch echt niet. Drink allemaal lekker door, maar ik doe echt niet mee. En dat gaat dan gewoon vanzelf.

En ga ik dan ooit weer drinken? Kan het ooit 'normaal'? En wat is dat dan? Daar denk ik natuurlijk geregeld over na. Want hoe lekker is een glas mooie rode wijn bij een winter stoofschotel? Samen een glas (max twee) drinken bij een open haard met een zacht pianomuziekje? In het begin had ik hier bijna om gehuild maar nu denk ik, ach, het is allemaal highly overrated. Het is maar een idee. En daarbij komt dat ik na glas twee toch alleen maar denk; wanneer krijg ik de volgende? Dus voor nu zeg ik nee. Ik voel me ongelooflijk lekker bij een alcoholvrij leven. Super fit, enorm afgevallen, altijd fris, altijd overal zin in. Letterlijk als een kind zo blij.

Jacqueline van Lieshout schreef een boek met haar persoonlijke verhaal, tips en informatie over de verschillende fases van het stoppen met drinken en hoe je hier het beste doorheen komt. Bovendien ontwikkelde ze daarbij een online programma, met video’s, werkbladen en toegang tot een besloten Facebook groep waarin ze je coacht. Op ontwijnen.nl vind je meer informatie.

 

Auteur 
  • Jacqueline van Lieshout