Hulp bij verslaving in 12 stappen

Twaalf Stappen Minnesota Model

Getty Images

Een verslaving overwinnen is niet makkelijk. De zoektocht naar een oplossing voor het alcoholprobleem van de New Yorkse effectenmakelaar Bill Wilson, beschreven in het boek Alcoholics Anonymous, vormt de basis voor het ontstaan van het Twaalf Stappen Minnesota Model.

In 1934 besefte Bill Wilson dat zijn relatie met alcohol zijn leven verwoestte. Toen hij echter probeerde controle te krijgen over zijn drankgebruik, bemerkte hij tot zijn afgrijzen dat hij niet kon stoppen. Hij erkende dat zijn problemen voor het grootste deel te wijten waren aan zijn alcoholisme en zag in dat hij machteloos stond tegenover de alcohol.

Boek

Tijdens een van Bills’ bezoeken aan het Charles B. Towns ziekenhuis in New York suggereerde Dr. William Silkworth voor het eerst dat alcoholisme een ziekte was. Bang, maar vastbesloten nam Bill Wilson zich voor om een oplossing voor zijn levensbedreigende probleem te vinden. Zijn zoektocht staat beschreven in 'Bill’s Story' in het boek 'Alcoholics Anonymous'. Hierdoor ontstond het Fellowship van de Anonieme Alcoholisten en het Twaalf Stappen Minnesota Model.

Het 12 Stappenplan

Het Twaalf Stappen Minnesota Model is een mengeling van ideeën en ervaringen uit een aantal bronnen, zoals 'The Oxford Group', Carl Jung, William James, Kierkegaard en het Boeddhisme. Deze zijn aangepast om alle soorten van pijnlijke menselijke aandoeningen zoals gokverslaving, afhankelijkheid van narcotica en dwangmatige handelingen, aan te pakken. In meerdere opzichten is het een van de meest belangrijke therapeutische ontwikkelingen van de 20ste eeuw.

De begeleiding tijdens het Twaalf Stappen Minnesota Model is gericht op het leren begrijpen en het doorlopen van de stappen. Het is niet mogelijk om, door de stappen door te lezen, ze volledig te kunnen begrijpen. Alleen door de stappen te doorlopen, open en eerlijk te zijn tegenover jezelf en anderen, creëer je verandering. En dat is wat nodig is in de levensstijl van een verslaafde; verandering.

De 12 Stappen van het Minnesota Model
 

Stap 1
Erken je verslaving en de gevolgen

Stap 2
Geef toe dat je hulp nodig hebt

Stap 3
Aanvaard de hulp

Stap 4
Maak de balans op van je leven

Stap 5
Ga aan de slag. Allereerst door je uit te spreken naar een vertrouwenspersoon

Stap 6
Onderzoek je zwakheden en tekortkomingen

Stap 7
Uit je bereidheid om te werken aan je gedrag

Stap 8
Ga na wie je schade hebt berokkend

Stap 9
Maak het goed met deze mensen

Stap 10
Houd door zelfonderzoek voortdurend een vinger aan de pols

Stap 11
Creëer stilte in je leven door gebed of meditatie

Stap 12
Geef je ervaringen door aan lotgenoten

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • SolutionS