woensdag, 19 januari 2022

'Meisjes kunnen slechter tegen alcohol'

De hersenen van jonge vrouwen lijken gevoeliger voor alcoholmisbruik dan de hersenen van jonge mannen. Niet alleen het ruimtelijk inzicht gaat bij vrouwen harder achteruit, maar ook het vermogen om fouten te herstellen en impulsen te beheersen.

Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie waarover De Volkskrant maandag schrijft.

PiekdrinkersOnderzoekers van onder meer het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Andante in België zetten achttien eerdere studies naar 'piekdrinkende' jongeren op een rij. De onderzoekers definiëren dit als het binnen twee uur nuttigen van zes of meer glazen alcohol voor mannen. Bij vrouwen ligt de grens lager: vier of meer glazen alcohol - ongeveer een halve fles wijn van 750 milliliter.

Waarom vrouwen gevoeliger zijn dan mannen is voor de onderzoekers nog onduidelijk. Gedacht wordt dat het komt door verschillen in de hormoonhuishouding. Vergeleken met jongens komen meisjes 1 à 2 jaar eerder in de pubertijd. Hierdoor ontstaan ook sekseverschillen in de ontwikkeling van de hersenen, bijvoorbeeld in de groei van grijze stof die zorgt voor informatieverwerking.

TwijfelKinder- en jeugdpsycholoog Mireille de Visser, medeoprichter van de alcoholkliniek voor jongeren van de Reinier de Graaf Groep, twijfelt aan de uitkomsten van het onderzoek. "Ook in mijn praktijk zie ik bij meisjes meer problemen met het ruimtelijk inzicht", zegt De Visser. Maar het is de vraag of die problemen puur door alcohol komen. Volgens De Visser zijn oorzaak-gevolgrelaties lastig aan te tonen.

Trefwoorden: