zondag, 28 november 2021

Tetris spelen vermindert 'cravings'

Drie minuten het computerspelletje Tetris spelen, vermindert hunkeren naar drugs, eten, seks en slapen. Dat blijkt uit een onderzoek van Plymouth University.

Voor het onderzoek kregen 31 studenten van 18 tot 27 jaar gedurende een week 7 keer per dag een tekstbericht. Hierin werd gevraagd om aan te geven of ze ergens naar verlangden en in welke mate. Bovendien werden ze aangemoedigd om ook buiten deze oproepjes om hun ‘cravings’ te noteren. De helft van de groep speelde drie minuten Tetris voordat ze weer verslag deden van hun hunkeringen. 

Inbeelden

"Tetrissen verminderde de mate van hunkeren naar drugs, drank en eten en activiteiten van 70 naar 56 procent. We denken dat het Tetris-effect zich voordoet omdat ergens naar verlangen betekent dat je je een voorstelling maakt van wat je gaat eten of doen”, zegt Jackie Andrade. En dat zou volgens de onderzoekers niet lukken tijdens het spelen van een computerspel zoals Tetris. Voor het spelen van zo’n visueel interessant spel gebruik je namelijk dezelfde mentale processen als voor het vormen van zulke beelden.

Het effect hield de hele week aan, terwijl de proefpersonen gemiddeld 40 potjes Tetris deden. De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Addictive behaviours.

Trefwoorden:
Bron(nen):