woensdag, 19 januari 2022

Verband tussen overwerken en riskant alcoholgebruik

Werknemers die weken maken van meer dan 48 uur zijn eerder geneigd tot gevaarlijk alcoholgebruik dan medewerkers die het bij de standaard werkweek houden. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in The BMJ.

Om de gezondheid en veiligheid van medewerkers te beschermen, hebben inwoners van de EU het recht om maximal 48 uur per week te werken. Toch zijn er altijd workaholics die nog meer uren maken.

Veel alcohol

Marianna Virtanen en haar collega’s onderzochten 61 eerdere onderzoeken. Uit gegevens over 333.693 mensen uit 14 landen bleek dat lange werkdagen het risico op veel alcohol gebruiken vergroot met 11 procent. Riskant alcoholgebruik werd hierbij gedefinieerd als meer dan 14 glazen alcohol per week voor vrouwen en meer dan 21 glazen alcohol per week voor mannen.

Gegevens uit 18 andere studies toonden aan dat mensen die 49-54 uur per week of meer dan 55 uren per week werkten respectievelijk 13 en 12 procent vaker riskant alcoholgebruik lieten zien vergeleken bij collega’s die 35 tot 40 uur per week werkten.

Risico's

Alcohol kan helpen tegen stress, maar het wordt ook in verband gebracht met problemen op het werk, waaronder ziekteverzuim, slechte prestaties, moeite met beslissingen nemen en bedrijfsongevallen. Hoewel de verschillen tussen deze groepen misschien relatief klein zijn, geven de onderzoekers aan dat elke blootstelling aan te vermijden risico’s voor de gezondheid zorgvuldig moeten worden onderzocht.

De resultaten van het onderzoek verschenen in The BMJ.
 

Trefwoorden:
Bron(nen):