zondag, 19 september 2021

1 op de 5 vitamine B6-gebruikers ervaart klachten

Bijna een op de vijf gebruikers van vitamine B6-supplementen zegt na gebruik last van de gezondheid te hebben. Dat meldt het AVROTROS-programma Radar op basis van eigen onderzoek.

Aan het onderzoek deden 39.099 mensen mee. Uit de enquête blijkt dat de helft van deze testpanelleden regelmatig vitaminepillen slikt. Bijna de helft van de regelmatige vitamineslikkers (46 procent) slikt supplementen waar ook vitamine B6 in zit. Van alle deelnemers die vitamine B6 slikken, denkt 18 procent klachten te hebben (gehad) die te maken hebben met deze vitamine.

Klachten

In veel vitaminepillen zit te veel vitamine B6. Als je deze vitamine langdurig en in een te hoge dosis binnenkrijgt, kan dit blijvende zenuwschade veroorzaken. In de enquête worden tintelingen in de handen (40 procent) het vaakst als klacht ervaren. Tintelingen in de voeten (30 procent), pijn aan de handen en/of voeten (35 procent) en zenuwpijn (24 procent) zijn andere klachten die worden genoemd.

Dagelijkse hoeveelheid

De Gezondheidsraad heeft twee jaar geleden een maximale hoeveelheid van 25 milligram per dag aanbevolen. Hoewel je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1,4 milligram per dag vaak al binnenkrijgt via brood, eieren en vlees, is vitamine B6 nog steeds verkrijgbaar in hoeveelheden tot wel 100 milligram per pil.

Bekend bij VWS

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat in een reactie op de uitzending weten dat de klachten over vitamine B6 bekend zijn. De Voedsel- en Warenautoriteit is ingeschakeld om een risico-analyse uit te voeren.
 

Bron(nen):