14 x wat je kunt doen met baking soda

In de keuken, badkamer en tuin

Getty Images

Baking soda of baksoda wordt regelmatig als rijsmiddel in bakrecepten gebruikt, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Sommigen noemen het zelfs een wondermiddel. Dit zijn veertien verschillende manieren waarop je baking soda kunt gebruiken.

1. Als deodorant

Baking soda werkt goed tegen vieze luchtjes, waaronder zweetlucht. Je kunt de baking soda gemakkelijk met een poederkwast of sponsje onder de armen aanbrengen, maar er zijn ook verschillende recepten voor een zelfgemaakte, smeerbare deo met kokosolie en etherische olie op het internet te vinden.

2. Douchegordijn schoonmaken

Niet alleen in de keuken, maar ook in de badkamer is baking soda goed te gebruiken. Wanneer je douchegordijn beschimmeld is, kun je deze met baking soda wassen. Doe het douchegordijn dan met twee badlakens in de wasmachine op het programma voor een fijne was. Gebruik een half kopje baking soda als wasmiddel en een half kopje azijn als wasverzachter.

3. Als wasverzachter

Waar je voor het douchegordijn azijn als wasverzachter gebruikt, kun je voor de gewone was heel goed baking soda gebruiken. Je witte was wordt hier nog witter van. Meng een half kopje baking soda met vloeibaar wasmiddel voor optimaal resultaat.

4. Oven schoonmaken

Als je oven wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken, kun je het gemakkelijk schoonmaken met baking soda. Strooi hiervoor wat van het poeder over de bodem van de oven, spuit er wat water op met een plantenspuit en laat dit een nachtje intrekken. De volgende dag kun je het gemakkelijk schoonboenen met een sponsje.

5. Frisse kattenbak

Ook tegen de vieze geurtjes van de kattenbak werkt baking soda erg goed. Strooi hiervoor wat baking soda over de bodem van de kattenbak.

6. Met bonen of peulvruchten meekoken

Door een theelepel baking soda mee te koken met je bonen of peulvruchten, maak je ze beter verteerbaar. Bij kikkererwten gaat het vliesje zo ook beter van de kikkererwt af. Je kunt het ook toevoegen tijdens het weken. Dat scheelt vervolgens ook nog eens de helft van de kooktijd.

7. Verse bloemen

Om verse snijbloemen langer vers te houden, kun je wat baking soda toevoegen aan het water in de vaas. Een theelepel baksoda is genoeg voor één bos bloemen.

8. Insectenbeten

Oei, gestoken door een insect? Meng dan een klein beetje water met wat baking soda tot er een pasta ontstaat. Dit kun je op de geïrriteerde huid smeren. Bij een bijensteek kun je de angel vervolgens heel makkelijk verwijderen. Ook zou het de pijn van de steek wat kunnen verminderen.

9. Tegen bloedvlekken

Opgedroogd bloed verwijder je heel makkelijk met wat baking soda. Laat de stof een paar uur weken in koud water met een flinke theelepel van het poeder. Het is hier heel belangrijk om geen heet water te gebruiken. Na het weken, kun je het wassen. De bloedvlek zou dan zo goed als weg moeten zijn.

10. Als mondspoelmiddel

Ja, baksoda werkt ook voor een frisse adem. Meng een glas water met een beetje baking soda en gorgel er vervolgens een halve tot een hele minuut mee.

11. Tegen een zere keel

We beginnen langzaam te snappen waarom dit product als wondermiddel wordt bestempeld. Ook tegen een zere keel werkt baking soda goed. Hiervoor kun je gorgelen met de baksoda, net zoals je bij het mondspoelmiddel zou doen.

12. Als gezichtscrub

Voor een gezichtscrub meng je drie delen baking soda met één deel water. Masseer dit in op je gezicht en reinig het vervolgens met water.

13. Als strooizout op de weg

In plaats van zout, kun je in de winter ook heel makkelijk baking soda over de gladde weg strooien.

14. Tegen onkruid

Heb je last van onkruid tussen de tegels, dan kun je daar baking soda overheen strooien. Het onkruid zou hierdoor een stuk minder moeten worden, of zelfs verdwijnen.

Benieuwd naar het verschil tussen baking soda en bakpoeder, waar je baking soda koopt en hoe lang je baking soda kunt bewaren? Dat lees je hier.

Auteur 
  • Miriam Groot