Helpt vitamine B tegen muggen?

Getty Images

Ik heb last van grote muggenbulten op mijn benen. Helpt het om in de zomermaanden vitamine B1 of B12 te slikken?

Mevrouw Dikkenberg

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Mensen die minder vaak door muggen gebeten worden, maskeren waarschijnlijk de 'lekkere luchtjes' in hun zweet. B-vitamines zouden de lichaamsgeur van mensen zodanig veranderen dat we niet meer 'aantrekkelijk' zijn voor muggen. In sommige B-vitamines zit zwavel, dat de lichaamsgeur zou veranderen.

Het weinige onderzoek naar de relatie tussen vitamine B en muggenbeten heeft nog geen wetenschappelijk verband aangetoond. Hoewel dat bewijs voorlopig ontbreekt, zijn er toch veel mensen die baat hebben bij extra vitamine B1. Het is het proberen waard. Het is veilig om extra B-vitamines te nemen, zolang je maar niet meer neemt dan de veilige grens (voor vitamine B1 is dat 5,5 millligram). Normaal gedoseerde supplementen blijven altijd onder deze grens.

Zie ook het artikel: Helpen B-vitamines tegen muggen? op de website van het Vitamine Informatie Bureau.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.