dinsdag, 17 mei 2022

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt?

Vitaminetekorten relatief zeldzaam in Nederland

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt?

Omdat veel processen in ons lichaam op vitaminen en mineralen draaien, kan een tekort daaraan heel veel verschillende klachten veroorzaken. Bekende voorbeelden zijn bloedarmoede bij een tekort aan ijzer, scheurbuik bij een tekort aan vitamine C en spierklachten bij een tekort aan vitamine D.

Naar de huisarts

Vermoed je dat je klachten te wijten zijn aan een tekort aan vitaminen of mineralen, ga dan naar de huisarts. In de meeste gevallen kan het tekort worden aangetoond door middel van een bloedonderzoek. Bedenk wel dat vitaminetekorten relatief zeldzaam zijn in Nederland. Wie gevarieerd eet en niet ziek is, zal niet snel een tekort oplopen.

Vitamine D

Uitzondering: vitamine D. Deze vitamine wordt door het lichaam zelf aangemaakt onder invloed van zonlicht. Naarmate we ouder worden, doet het lichaam dat minder goed. Daarom wordt vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar aangeraden dagelijks een vitamine D-supplement te slikken.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):