Hoeveel vitamine D mag je maximaal innemen?

Getty Images

Ik ben een man van 68 jaar. Uit jaarlijks onderzoek blijkt dat mijn vitamine D-niveau te laag is. Met supplementen kom ik aan 1680 IE vitamine D per dag. Helaas verdraag ik geen vette vis. Is het schadelijk om meer dan 1680 IE vitamine D te gaan slikken?

Johan

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

De veilige bovengrens voor vitamine D ligt op 100 microgram (oftewel 4.000 IE).

Een langdurige te hoge inneming van vitamine D kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Verder veroorzaakt een hoge inneming van vitamine D misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie. Nadelige effecten als gevolg van een overmaat aan vitamine D zijn echter zeer zeldzaam.

Hoewel het niet het officiële advies is kunt u deze hoeveelheid veilig gebruiken. Daarnaast is het erg aan te raden om dagelijks naar buiten te gaan, ongeveer een half uur per dag met uw handen en hoofd onbedekt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.