woensdag, 20 oktober 2021

Is onze voeding nog wel voedzaam?

Zitten er tegenwoordig nog wel voldoende voedingsstoffen in onze voeding? Er worden zoveel kunstmatige toevoegingen bij gedaan. Is dat niet veel ongezonder dan echte voedingsstoffen?
Claire

Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige  

Tegenwoordig worden er aan veel voedingsstoffen toevoegingen gedaan om het product langer houdbaar te maken, te laten glimmen, minder calorieën te laten bevatten of een betere smaak te geven. Je kunt dit zien als een vervaging van de producten.

Echter, voor deze toevoegingen zijn strenge regels en zij moeten eerst uitgebreid getest worden, voordat ze toegestaan worden in levensmiddelen. Ook de keuringsdienst in Nederland houdt hier streng toezicht op. In principe hoef je je daar geen grote zorgen over te maken.

Biologisch

Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Neem dan biologische producten. Deze producten bevatten geen toevoegingen of worden niet geteeld met bestrijdingsmiddelen. De vraag of biologische producten gezonder zijn, is erg moeilijk. Verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen. Maar volgens velen is de smaak wel veel beter!

Het beste is om te kiezen voor zo min mogelijk bewerkte producten. Verse producten bevatten de minste toevoegingen en zullen er ook voor zorgen dat je ruim voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.