Kan het kwaad als je te veel vitamine D slikt?

vitamine-d-slikken
Getty Images

Ik ben een vrouw van 58 en slik vitamine D 10 µg. Toen ik een nieuw potje kocht, bleek dat 20 µg per tablet te bevatten; geschikt voor de leeftijd vanaf 70 jaar. Kan het kwaad als je dit dagelijks slikt en achter in de 50 bent?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Nee, dat komt allemaal niet zo nauw. Het zijn aanbevolen minimale doseringen. Vitamine D is een hormoonachtige stof die je zelf maakt met hulp van zonlicht op je huid. De stof regelt een boel biologische processen. Gebrek aan vitamine D kan gepaard gaan met Engelse ziekte (zwakke, buigzame botten door onvoldoende verkalking), spierzwakte, een verminderde werking van het immuunsysteem en mogelijk een verhoogde vatbaarheid voor depressie en kanker. Lastig is dat vitamine D wordt aangemaakt door hetzelfde ultraviolette licht dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van huidkanker en huidveroudering: onbeperkt in de zon zitten is daarom geen goed idee. De ouder wordende huid is minder goed in staat vitamine D aan te maken. Ook lopen mensen met een getinte of donkere huid in Nederland risico op een gebrek aan vitamine D, vooral als ze veel binnen zitten. Zo zijn er diverse risico-groepen: bij de lichtste risicogroep wordt de 10 µg per dag geadviseerd en bij de wat zwaardere 20 µg. Maar een stapje hoger gaan dan je officiële advies kan geen kwaad. Vergiftigingen zijn pas beschreven bij het gebruik van 1500 µg/dag gedurende meerdere maanden. U kunt ook om de andere dag een tabletje nemen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.