zaterdag, 13 augustus 2022

Kan ik spirulina én vitamine B slikken?

Ik slik al heel lang vitamine B. Nu ben ik al een tijdje met spirulina tabletten bezig. Mijn vraag is of ik nu nog wel vitamine B moet nemen.
G. Marchal

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Spirulina bevat alleen van vitamine B12 de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine B1, B2, B3 en B6 zit wel in spirulina, maar in hele kleine hoeveelheden. Bij een teveel aan vitamine B12 kan het lichaam zelf de opname uit de voeding beperken. Er zijn daarnaast geen nadelige effecten op het lichaam bekend van een hoge vitamine B12-inname. Van een teveel aan vitamine B1, B2 en B3 zijn ook geen nadelige gevolgen bekend.

Grote hoeveelheden van vitamine B6 kunnen wel nadelige gevolgen hebben op het lichaam. Voor vitamine B6 is een veilige bovengrens vastgesteld van 25 mg per dag. Hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel. Daarnaast kan lichtgevoeligheid of een verslechtering van de geheugen- en denkprocessen optreden.

Indien je geen tekorten heeft van een B vitamine, voldoet spirulina naast de normale voeding. Wil je naast de voeding en spirulina toch extra vitamine B slikken, dan kan dat ook, zolang je de veilige bovengrens van 25 mg vitamine B6 per dag maar niet overschrijd (1,5 mg vitamine B6 is aanbevolen per dag).

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!