maandag, 8 augustus 2022

Kan je zenuw bekneld raken door een teveel aan vitamine B6?

Gedurende 5 maanden heb ik een multivitamine met 41 mg B6 gebruikt. Een week of twee nadat ik ermee stopte, kreeg ik klachten: moeilijker lopen, alsof de grond glad is en een wiebelig been. Mijn huisarts heeft een beknelde zenuw in mijn linkerbeen geconstateerd. Kan dit komen door een te veel aan vitamine B6? En kun je klachten krijgen als je stopt met het slikken van een supplement met B6?
Maartje

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Het is goed dat je gestopt bent met het nemen van zo’n hoge dosering vitamine B6. Een teveel kan neuropathie veroorzaken, wat je kunt merken als tintelende handen en voeten.

Het kan zijn dat klachten niet (meteen) verdwijnen als je bent gestopt. Of dat bij jou ook het geval is durf ik niet te zeggen. Het lijkt eerder dat de klachten komen door de beknelde zenuw. Die klachten lijken op de klachten bij een teveel aan vitamine B6. Een teveel aan vitamine B6 kan echter geen zenuwbeknelling veroorzaken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.