zaterdag, 2 juli 2022

Kun je altijd extra vitamines slikken?

Op dit moment ben ik 24 jaar en ik denk dat ik geen vitaminetekort heb. Toch wil ik graag vitamine B, vitamine C en vitamine E-tabletten innemen. Mijn vraag is: moet ik ergens rekening mee houden, zoals overdosering, of kan ik deze tabletten gewoon innemen?
Rin

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Het klinkt saai, maar een gezonde basisvoeding is en blijft het allerbelangrijkste. Ik raad je dus ook in ieder geval aan om iedere dag gevarieerd te eten, zorg bijvoorbeeld dat dagelijks twee ons groente en twee stuks neemt en zet een tot twee keer in de week vis op het menu.

Aanvulling

Als het je lukt om iedere dag gezond te eten is het niet nodig om te kiezen voor aanvulling. Ik begrijp best dat het niet iedere dag lukt om gezond te eten. Dan kun je kiezen voor aanvulling in de vorm van een supplement.

Veilige hoeveelheid

Er zijn multivitamines op de markt met daarin alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. Ik raad je aan om te kiezen voor een supplement met een veilige hoeveelheid (100 tot 300 procent ADH). Hoe meer vitamines en mineralen hoe beter gaat namelijk niet op.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.