Nieuwe regels voor de verkoop van rode gist rijst

Een te hoge inname van monacoline K kan bijwerkingen geven

Getty Images

Er zijn nieuwe regels ingevoerd wat betreft het gebruik van monacoline K in rode gist rijst supplementen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mag nog maar minder dan 3 mg monacolinen bevatten.

Het wetsvoorstel met een beperking op het gebruik van monacoline K werd eerder dit jaar al goedgekeurd, maar vanaf 22 juni 2022 geldt een maximale hoeveelheid van minder dan 3 mg monacolinen per dagdosering in rodegistrijst supplementen. Ook worden een aantal etiketteringsvoorschriften verplicht gesteld voor rodegistrijst producten, waarmee gebruik voor bepaalde groepen wordt afgeraden.

Wat is monacoline K?

Rode gist rijst ontstaat door fermentatie van rijst. Tijdens dit proces wordt de stof monacoline K gevormd, een natuurlijke 'statine'. Statines zijn medicijnen die worden voorgeschreven bij een te hoog cholesterolgehalte.

Een te hoge inname van monacoline K kan bijwerkingen geven, zoals spierpijn, maag- en darmklachten. Maar bijwerkingencentrum Lareb heeft de afgelopen jaren ook meldingen ontvangen van ernstigere klachten, zoals spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd.

Om dezelfde werking als statines te krijgen werd aanbevolen dagelijks 10 mg monacoline K te nemen. Door de invoering van de nieuwe regels mag er geen rode rijst gist meer verkocht worden met 3 mg of meer monacolinen per capsule.


Verplichte waarschuwingen

Daarnaast moeten de volgende waarschuwingen ook duidelijk op het etiket van rodegistrijst staan:

  • Mag niet worden geconsumeerd door zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen jonger dan 18 jaar en volwassenen ouder dan 70 jaar.
  • Win advies in bij een arts over de consumptie van dit product als je gezondheidsproblemen hebt.
  • Mag niet worden geconsumeerd als je cholesterolverlagende geneesmiddelen neemt.
  • Mag niet worden geconsumeerd als je al andere producten met rode gist rijst gebruikt.
Auteur 
Bron 
  • AVROTROS Radar
  • Lareb
  • NPN