RIVM waarschuwt voor voedingssupplementen met levensgevaarlijke kruiden

Huperzia serrata, tabernanthe iboga en ashwagandha niet veilig te gebruiken

Voedingssupplementen met ashwagandha
Getty Images

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor het gebruik van voedingssupplementen of thee met daarin de kruiden huperzia serrata, tabernanthe iboga of ashwagandha (withania somnifera). Deze kruiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het advies van het instituut is om producten met deze kruiden niet te gebruiken, vooral niet tijdens de zwangerschap.

Hoeveel mensen deze kruiden gebruiken, is niet bekend. Voedingssupplementen met huperzia serrata of tabernanthe iboga worden vooral online verkocht. Producten met ashwagandha zijn ook in drogisterijen verkrijgbaar.

Tabernanthe iboga levensgevaarlijk

Van het kruid tabernanthe iboga is bekend dat het het hartritme kan verstoren. Wereldwijd zijn er tientallen doden gemeld na het gebruik van dit kruid, waaronder drie in Nederland. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, acute psychoses, epileptische aanvallen en hallucinaties.

Omdat de effecten zeer ernstig zijn en kunnen voorkomen bij gebruik volgens de verpakking, adviseert het RIVM om geen voedingssupplementen met tabernanthe iboga te gebruiken.

Schadelijke gevolgen door huperzia serrata

Het kruid huperzia serrata kan schadelijke effecten veroorzaken, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Mensen kunnen last krijgen van klachten als spierverzwakking, buikkrampen, diarree, toegenomen speekselproductie, wazig zicht, tranende ogen en verlammingsverschijnselen.

Ook zijn er aanwijzingen dat dit kruid schadelijk is voor het ongeboren kind. Deze gezondheidseffecten kunnen al ontstaan als mensen de hoeveelheid gebruiken die wordt aanbevolen op de verpakking. Daarom adviseert het RIVM om geen voedingssupplementen met huperzia serrata te gebruiken.

Ashwagandha

Daarnaast waarschuwt het RIVM ook voor het gebruik van ashwagandha. Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van dit kruid, maar artsen hebben zowel uit Nederland als andere landen vergiftigingen gemeld bij mensen die deze supplementen hadden ingenomen. Het ging in die gevallen onder meer om schadelijke effecten in de lever.

In sommige landen, zoals China en India, is ashwagandha in het verleden onder andere gebruikt om een abortus op te wekken. Dit effect van ashwagandha is niet onderzocht. Omdat de effecten ernstig zijn en kunnen voorkomen bij gebruik volgens de verpakking, raadt het RIVM het gebruik daarvan af. Ook het gebruik van thee met ashwagandha wordt afgeraden.

Het RIVM voert deze zogenoemde risicobeoordelingen uit in opdracht van het ministerie van VWS. In het voorjaar volgen nog rapporten over drie andere voedingssupplementen.
 

Auteur 
Bron 
  • RIVM