Slik ik teveel vitamines?

Getty Images

Ik ben een redelijk gezonde vrouw van 71 jaar, maar lichamelijk beperkt door de gevolgen van polio in mijn kinderjaren. Hierdoor heb ik veel last van gewrichtsklachten en spierpijnen. Sinds kort gebruik ik Metarelax, een product met magnesium en vitamines, naast een gewone vitaminepil. Is dat niet teveel?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Kort door de bocht: als je gezond eet heb je geen extra vitamines nodig, en wat je niet nodig hebt moet je niet nemen. Door meer vitamines en mineralen te nemen dan gezonde voeding bevat, doe je in feite iets onnatuurlijks. Het product Metarelax bevat met name magnesium. Je lichaam bevat ongeveer 25 gram magnesium en het zit ook in heel veel voedingsmiddelen. Het is een tweewaardig ion, net zoals calcium. Calcium kan spierkrampen veroorzaken, en er bestaan theorieën dat magnesium de plaats van calcium in kan nemen zonder de effecten ervan te hebben op onder meer die spierspanning. Uit betrouwbare onderzoeken naar de effecten bij spierkrampen is echter gebleken dat magnesium niets doet. Wat dat betreft is uw ervaring niet verrassend. Overdosering van magnesium gebeurt niet vaak, maar veroorzaakt misselijkheid, braken, slap voelen en hoofdpijn; extreme overdosering geeft hartritmestoornissen. Ik zie dat Metarelax best prijzig is; in het beste geval is het onschadelijk. Ik zou zeggen: doe het maar niet.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.