donderdag, 7 juli 2022

Te veel vitamine B door edelgistvlokken?

Ik gebruik heel vaak edelgistvlokken in bijvoorbeeld yoghurt en ovenschotels. Kan ik zo te veel vitamine B binnenkrijgen?
Rikky

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

In edelgistvlokken zitten inderdaad relatief veel B-vitamines. Wanneer je er dagelijks 100 gram van zou eten, krijg je meer B-vitamines binnen dan je dagelijks nodig hebt. Deze hoeveelheid is echter nog steeds veilig.

Liever variƫren

Ik raad je wel aan om niet meer dan 100 gram te eten. Ook is het belangrijk om gevarieerd te eten, zodat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt. Dus af en toe gistvlokken gebruiken is prima, maar niet te veel en liefst ook niet dagelijks, maar als onderdeel van een gezonde, gevarieerde voeding.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coƶrdinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.