Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Te veel vitamine B door edelgistvlokken?

Ik gebruik heel vaak edelgistvlokken in bijvoorbeeld yoghurt en ovenschotels. Kan ik zo te veel vitamine B binnenkrijgen?
Rikky

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

In edelgistvlokken zitten inderdaad relatief veel B-vitamines. Wanneer je er dagelijks 100 gram van zou eten, krijg je meer B-vitamines binnen dan je dagelijks nodig hebt. Deze hoeveelheid is echter nog steeds veilig.

Liever variëren

Ik raad je wel aan om niet meer dan 100 gram te eten. Ook is het belangrijk om gevarieerd te eten, zodat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt. Dus af en toe gistvlokken gebruiken is prima, maar niet te veel en liefst ook niet dagelijks, maar als onderdeel van een gezonde, gevarieerde voeding.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.

Reactie toevoegen

2 Comments

Door Sally (niet gecontroleerd) op ma, 09/04/2017 - 10:28

Ik sluit me aan bij Angelique. Edelgist is zo licht, ik heb zelf een grote zak van 200 gram, ik krijg de helft daarvan echt niet in 1 dag op! Daarbij wil ik toevoegen goed te luisteren naar je lichaam. Wanneer de edelgist spreekwoordelijk gezegd je de keel uit komt is dat het signaal van je lijf dat het verzadigd is met de vitaminen dat edelgist bevat en kun je ermee stoppen of minder ervan nemen.

Door Angelique (niet gecontroleerd) op di, 05/16/2017 - 07:56

Hoe wil je überhaupt in staat zijn zó veel edelgist te eten op een dag!! 100 gram???? Dat spul weegt helemaal niks! Als je een een flinke hoeveelheid gebruikt en dan heb ik het over enkele eetlepels dan kom je misschien aan de 5 tot 10 gram! Dat mag best eventueel dagelijks.....