Verschil in merken vitamines?

Getty Images

Ik koop mijn vitamine D bij de Hema in plaats van bij de apotheek. Daar zijn de vitamines namelijk veel goedkoper. Zijn ze ook net zo goed? En kan ik mijn vriendinnen deze vitamines dus ook aanraden?

Nirmala

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Net zoals bij voedingsmiddelen is er bij supplementen ook sprake van 'merkartikelen' en zogenaamde huismerken.  Er zijn meerdere verschillen te noemen.

Een verschil kan zitten in de kwaliteit van de hulpstoffen die gebruikt worden in supplementen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van vitamines die goed opgenomen worden door het lichaam.
 
Het verschil in kwaliteit merk je ook in de fabriek. Merkproducten worden meestal gemaakt onder Good Manufacturing Practices (goede wijze van produceren) oftewel GMP. Dat is een kwaliteitsborgingssysteem. Daarnaast optimaliseren producenten van de merkartikelen hun product regelmatig, door onderzoek uit te voeren naar de supplementen en het gebruik ervan. Dit heeft tot gevolg dat er regelmatiger gebruik gemaakt wordt van andere grondstoffen en productiewijzen. Tot slot heeft een huismerk doorgaans een simpeler verpakking dan een A-merk.
 
Dit alles bij elkaar brengt hogere kosten met zich mee, waardoor merkartikelen doorgaans duurder zijn dan huismerken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.