Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 22 juli 2017

Vitamine D en de donkere huid

Het hoe en waarom van extra D en de huidskleur

Voor mensen met een donkere huid geldt het advies om dagelijks extra vitamine D te slikken. Waarom is dit eigenlijk? Hoeveel moet je nemen? En is licht getint ook donker?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ongeveer twee derde van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. Een blanke huid is in principe in staat om vrij snel grote hoeveelheden vitamine D aan te maken. Een getinte of donkere huid maakt het echter minder (snel) aan dan een lichte huid.

Verminderde aanmaak vitamine D

Melanine in de huid functioneert als natuurlijke bescherming tegen zonnebrand, maar beperkt de snelheid waarmee vitamine D kan worden gemaakt. Wanneer je huid geleidelijk bruin wordt, remt dat de aanmaak van vitamine D. Bij mensen met een donkere huidskleur functioneert de vitamine D-aanmaak in de huid sowieso aanmerkelijk langzamer dan bij mensen met een blanke huid.

In een land met weinig zon, of met veel kou waardoor men veel kleding draagt, zullen mensen daarom sneller een gebrek aan vitamine D hebben. In de winter (november – maart) is het voor alle huidtypen overigens moeilijk om met behulp van zonlicht een adequate vitamine D-status te handhaven.

Wat is een donkere huid?

Een getinte of donkere huid maakt dus minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht. Op de Fitzpatrick-schaal is dit huidtype IV, V, VI. Als vuistregel kun je stellen dat dit een huid is die niet verbrandt voor hij bruin wordt. Vaak zijn deze mensen (deels) van Zuid-Europese, Aziatische, Midden-Oostelijke, Indiase, Indonesische of negroïde afkomst. Voor hen is suppletie dus noodzakelijk.

Hoeveel extra D?

De Gezondheidsraad adviseert mensen met een donkere huidskleur (vanaf huidtype IV) - ook kinderen - om dagelijks 400 IE (10 μg) extra vitamine D toe te voegen aan het voedingspatroon. Ook voor hen geldt overigens het advies om na hun 70e dagelijks 800 IE (20 μg) extra vitamine D te nemen. De apotheker kan je informeren over het voor jou meest geschikte supplement.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

4 Comments

Door Wekomenerwel (niet gecontroleerd) op zo, 03/06/2016 - 00:37

Jongens, wat is dit nu. Je maakt een opsomming van geografische gebieden waar mensen vandaan komen en dan eindig je met het woord negroide? Uiterst onrespectvol. Er wordt zo de suggestie wordt gewekt dat het gaat om bijvoorbeeld mensen uit het gehele continent Afrika (die vaker in de vage beschrijving 'negroide' worden neergezet, en wat evident een resterent gebied is dat ontbreekt uit de opsomming), maar dat het net zo goed mensen uit Zuid-amerika kan betreffen. Deze totaal onnodige beschrijving geeft de subjectiviteit van de auteurs weer, maar illustreert daarbij ook impliciet een bepaalde ongelijkwaardigheid tegenover de mensen voor wie dit artikel bedoelt is. Het rijtje wekt namelijk een gevoel van volledigheid, waar in werkelijkheid grote bevolkingsgroepen zowel worden uitgesloten als gegeneraliseerd. Het neemt de doelgroep daarmee niet serieus en dat best wel vreemd te noemen.

Door jan (niet gecontroleerd) op za, 05/16/2015 - 00:23

Je huid zet met behulp van zonlicht cholesterol om naar vitamine D. Vroeger waren er niet zoveel mensen met een vit. d tekort, wat is er veranderd? Door het huidige en misplaatste low-fat dieet hebben wij veelal te weinig goede(HDL) cholesterol. Een combinatie van te weinig zonlicht en te weinig goede cholesterol = vitamine d tekort.
Donkere huidtypes hoeven niet meer vitamine d, waar donkere huidtypes voorkomend zijn is de zon ook vele malen sterker oftewel deze mensen hebben een natuurlijke schild tegen een overschot aan vitamine d. De overheid weet dit maar verdient geen geld aan deze theorie.

Door bianca (niet gecontroleerd) op vr, 02/20/2015 - 17:29

Moet zijn: natuurlijke cholesterolverlagers

dit alles heeft met elkaar te maken en beïnvloed elkaar.

Door chris (niet gecontroleerd) op vr, 02/20/2015 - 11:13

ik mis hier toch iets er zijn ook mensen,die minder vitamine D op nemen door hun aanleg (genen)of bloedgroep,ook al hebben ze een lichte huidkleur, de dochter en haar vader, hebben de zelfde bloedgroep A ,en hebben allebei te lagen Vitamine D,ondanks dat ze voldoende buiten komen,jammer dat het te weinig bekend is je loop van het kastje naar de muur en weet niet wat je ziek/misselijk/moe/onvruchtbaar/ ontstekings- , gevoelig enz. maakt.