zondag, 14 augustus 2022

Vitamine D-tekort door zonnebrandcrème?

Dagelijks kom ik rond 16.00 uur ongeveer een uur buiten. Omdat bij mij een soort voorstadia van huidkanker zijn geconstateerd, raadde mijn huisarts aan om dagelijks zonnebrandcrème met factor 50 te gebruiken. Loop ik door het gebruiken van zonbescherming met een hoge factor kans op een gebrek aan vitamine D?

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Het advies is om dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur een kwartier tot een half uur per dag buiten te zijn. Aangezien je dit niet redt, en je daarnaast beschermt tegen de zon, is het verstandig om extra vitamine D te nemen in de vorm van een supplement. Een hoeveelheid van 10 microgram per dag is voldoende.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.