Vitamines voor elke leeftijdsfase

Suppletie voor kinderen, vrouwen en senioren

Getty Images

In het woord vitamine zit het Latijnse 'vita', dat leven betekent. Geen wonder, want vitamines en ook mineralen zijn van levensbelang. Niet alleen in de groei of bij het ouder worden, maar gedurende het hele leven. Wat zijn de aandachtspunten per levensfase?

Kinderen

Voor een goede botopbouw adviseert de Gezondheidsraad een dagelijks vitamine D supplement (met 10 mcg per dag) voor kinderen tot 4 jaar. Andere vitamines en mineralen zitten in principe voldoende in een gezonde, gevarieerde voeding met voldoende groenten en fruit. Maar kinderen zijn meestal geen groenteliefhebbers. Bovendien staan kinderen bekend om hun grillige eetpatroon. Wie zeker wil weten dat kieskeurige eters alle vitamines en mineralen binnenkrijgen, kan een multivitaminesupplement speciaal voor kinderen overwegen.[ITEMADVERTORIAL]

Jongeren

Een gezonde, gevarieerde voeding heeft meestal geen hoge prioriteit bij jongeren. En dat terwijl de groeispurt juist de behoefte aan vitamines en mineralen verhoogt. Een multivitamine kan dan een goede aanvulling op de voeding zijn.

Meisjes en vrouwen

Vrouwen hebben niet meer vitamines nodig dan mannen, maar wél meer ijzer. Dat komt omdat vrouwen ijzer verliezen tijdens de menstruatie. Wat ijzersterke tips voor meisjes en vrouwen: in vlees zit een goed opneembare vorm van ijzer. Verder zit er een minder goed opneembare vorm van ijzer in graanproducten en groenten. Vitamine C stimuleert de opname van deze vorm. Eet dus bij elke maaltijd wat fruit of groenten of drink vruchtensap.

Zwangere vrouwen

Eten voor twee is niet nodig, maar tijdens de zwangerschap is de behoefte aan vitamines en mineralen wel verhoogd. Extra gezond eten is in deze periode dus heel belangrijk. Verder adviseert de Gezondheidsraad een foliumzuursupplement (400 mcg per dag) vanaf het moment van stoppen met anticonceptie tot 10 weken zwangerschap. Foliumzuur is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van de ongeboren baby, vooral in de hele prille zwangerschap. Voor een goede botopbouw van de baby adviseert de Gezondheidsraad gedurende de hele zwangerschap een vitamine D supplement (met 10 mcg per dag). Een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen bevat meestal zowel foliumzuur als vitamine D in de goede dosering en kan gedurende de hele zwangerschap een goede ondersteuning zijn.

Vrouwen die borstvoeding geven

De behoefte aan vitamines en mineralen is voor vrouwen die borstvoeding geven nog hoger dan voor zwangere vrouwen. Om alles binnen te krijgen, moet er daarom vooral meer fruit, brood, aardappelen, rijst en pasta worden gegeten. Dagelijks 3 stuks fruit, 8 boterhammen en 5 opscheplepels aardappelen, rijst of pasta. Een multivitamine kan een steuntje in de rug zijn voor wie deze hoeveelheden niet haalt.

50-plussers

Bij het ouder worden gaat de stofwisseling op een lager pitje branden. Hierdoor is steeds minder energie uit de voeding nodig. Geen wonder dus dat de eetlust bij het ouder worden vaak afneemt. Maar de behoefte aan vitamines en mineralen is hetzelfde, soms zelfs hoger. Vitamine D bijvoorbeeld: de Gezondheidsraad adviseert een vitamine D supplement voor vrouwen vanaf 50 jaar (10 mcg per dag) en voor iedereen vanaf 70 jaar (20 mcg per dag). Je leest er hier meer over. Ook vitamine B12 is belangrijk voor 50-plussers. Vaak wordt dit vitamine uit vlees, vis, zuivel en eieren slecht opgenomen door ouderen, zeker bij infecties aan maag of darmen. In de Verenigde Staten krijgen alle 50-plussers daarom het advies om extra vitamine B12 te nemen. In Nederland geldt zo’n officieel advies niet, maar kan een supplement toch een goede aanvulling zijn. Zeker omdat vitamine B12 uit supplementen beter wordt opgenomen. Dat komt omdat vitamine B12 in supplementen in een vrije vorm aanwezig is, en niet gebonden aan andere stoffen, zoals in voedingsmiddelen.
 

Auteur