maandag, 4 juli 2022

Wat zijn de veilige bovengrenzen van vitamines?

In mijn multivitamine zit 75 milligram vitamine B6 in plaats van de veilige hoeveelheid van 25 milligram. Daarnaast slik ik vitamine C, Q10, glucosamine en omega-3, 6 en 9 en maca. Hoe weet ik wat de maxima zijn voor alle vitamines? En mag ik alle supplementen tegelijk innemen?
Daarnaast vraag ik me af of ik mijn pubers vitaminesupplementen voor volwassenen mag geven? Mijn dochter is vegetariër, haar geef ik daarom vitamine B12. Is daar ook een maximum voor?
Krisztina

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Ik raad je aan om niet meer dan 25 microgram vitamine B6 te gebruiken.

Op onze de website van het Vitamine Informatie Bureau vind je per vitamine onder het kopje 'wat is veilig?' de veilige bovengrenzen van de vitamines en mineralen. Je kunt de supplementen (mits totaal onder deze veilige bovengrenzen) tegelijk innemen. Het beste kun je dat doen tijdens een maaltijd.

Je kunt je kinderen naast hun dagelijkse voeding iets extra's geven. Wij raden aan om te kiezen voor een supplement met 100 tot 300 procent ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid). Dit staat op het etiket. Het lichaam kan bij een hoge inname zelf de opname van vitamine B12 uit de voeding beperken. Er zijn daarnaast geen nadelige effecten op het lichaam bekend van een hoge vitamine B12-inname.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.