Zijn vitaminecapsules slecht verteerbaar?

Getty Images

Mijn man (73) en ik (71) nemen elke dag vitamine D in. Wij gebruiken tien druppels per dag, dus geen capsules. We leven gezond en gebruiken geen medicijnen.

Nu wil ik misschien toch overstappen op capsules, maar er is iets wat mij tegenhoudt. Ik hoorde dat de gelatine waarin de capsules zijn verpakt, niet goed te verteren zijn. Wat zou jij ons adviseren?

Gerda

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Vitamine D supplementen bestaan uit verschillende vormen. Of je nu tabletjes, druppels of capsules inneemt: voor de werking maakt het niet uit. De werkzame stof (cholecalciferol, oftewel vitamine D3) wordt altijd goed opgenomen. Vitamine D speelt een cruciale rol in het gezond houden van botten en spieren. Wanneer we ouder worden, krijgen we er minder van binnen én maken we er minder van aan.

Gelatineverpakking

Gelatine heeft een dierlijke oorsprong. Dat is een reden waarom sommige mensen het vanwege geloofsovertuiging niet gebruiken. Ook vegetariërs en veganisten gebruiken geen gelatine.
Je hoeft je geen zorgen te maken over het verteren. Gelatine lost op en de vitamine D kan daardoor goed worden opgenomen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.