7 tips tegen verspilling van etenswaren

Niet verspillen begint bij slim kopen

Getty Images

12 procent van al je boodschappen komt uiteindelijk in de vuilnisbak terecht. Dat kost je per jaar 300 euro. Je verspilt zo niet alleen je zuurverdiende geld, maar ook alle energie die nodig is geweest voor dat eten. Slim inkopen doen is een belangrijke eerste stap om verspilling tegen te gaan.

Niet te veel kopen, niet te veel koken en op een goede manier bewaren. Dat zijn de drie belangrijkste dingen waarmee je verspilling kunt tegengaan. Verspilling die zowel jouw portemonnee als het milieu raakt.

Boodschappen in de vuilnisbak

Om eten te maken zijn allerlei belangrijke grondstoffen nodig, en wat dacht je van alle energie die het kost om eten bijvoorbeeld te verpakken, te transporteren en te bereiden? Zonde om dat geld en die energie weg te gooien. En toch doe je dat: Nederlanders gooien zo’n 12 procent van hun boodschappen in de vuilnisbak. Een klein deel daarvan is echt afval, zoals botten van vlees en schillen van aardappels.

Een groot deel (zo’n 8 procent) is echter afval dat te vermijden is. Dan gaat het om iets dat je te veel hebt gekocht, te veel hebt gekookt of op een verkeerde manier hebt bewaard.

Producten die vooral (onnodig) worden weggegooid

Door om te beginnen verstandig in te kopen hoef je niet onnodig eten weg te gooien. Verstandig inkopen gaat prima met de volgende zeven tips:

1. Kijk eerst eens wat je nog in huis hebt

Kijk in de koelkast en in de voorraadkast wat je hebt voordat je boodschappen gaat doen. Zo voorkom je dat je iets koopt dat je niet nodig hebt.

2. Maak een boodschappenlijstje

Plan je maaltijden een week vooruit. Bedenk voor hoeveel dagen je boodschappen gaat doen en schrijf op wat je nodig hebt. In ons weekmenu vind je elke week nieuwe inspiratie voor gezonde gerechten.

3. Koop niet meer dan je nodig hebt

Let op de grootte van de verpakking. Grote verpakkingen zijn in verhouding vaak goedkoper dan kleine, maar als je het niet opmaakt ben je alsnog duurder uit.

4. Let op de houdbaarheidsdatum

Is er een aanbieding en kom je in de verleiding om meer te kopen? Let dan op de houdbaarheidsdatum en vraag je af of je het product op tijd opmaakt, of dat je het kunt bewaren in de vriezer.

5. Ga voorzichtig om met verse producten

Voorkom kneuzingen en beschadigingen, want die versnellen het bederf.

6. Houd vlees, vis en kip apart van ander voedsel

Zorg ervoor dat er geen sappen uit vlees, vis en kip kunnen lekken op ander eten, zoals groente en fruit. Ook dat versnelt het bederf.

7. Houd 'koude' boodschappen koel

Het is belangrijk om koude producten koel te houden onderweg naar huis. Doe diepvriesproducten en gekoelde producten het laatst in je winkelwagen. Vervoer ze naar huis in een koeltas, eventueel met een koelelement. Leg de producten thuis zo snel mogelijk weer in de koelkast of vriezer. Last in, first out dus.

Auteur 
  • Paul Poley