De juiste voeding voor je baby

Van melk tot vast voedsel

Getty Images

Tijdens de eerste levensmaanden is een kind aangewezen op melkvoeding. Borstvoeding is zonder enige twijfel de beste voeding voor zuigelingen. Wanneer je geen borstvoeding kan of wil geven, biedt kunstvoeding uitkomst. Maar welke voeding geef je je kindje dan? En vanaf welk moment mag de kleine ook vast voedsel?

Borstvoeding is de meest complete voeding die je een baby kunt geven. De melk is altijd bij de hand en meteen op de juiste temperatuur. Bovendien zit er alles in wat je baby nodig heeft: antistoffen, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en andere bestanddelen.

Zuigelingenmelk

Tot op heden is moedermelk niet perfect na te maken. Om een zo goed mogelijk alternatief voor moedermelk te kunnen bieden, baseert men zich op wetenschappelijke inzichten over de voedingsbehoefte van het jonge kind.

De samenstelling van zuigelingenmelk lijkt erg op borstvoeding. Hoewel er soms meer voedingswaarden inzitten. Dit is speciaal gedaan, omdat de baby de melk minder goed verteert dan borstvoeding. Zo krijgt de zuigeling toch voldoende voedingsstoffen binnen.

Als je kindje flesvoeding krijgt, kun je het beste beginnen met een gewone, volledige zuigelingenvoeding. Bij het consultatiebureau krijg je alle informatie over hoeveel voeding je baby nodig heeft. Soms kan een schema duidelijk zijn, maar als leidraad kun je het beste de behoefte van je kindje volgen.

De ene baby wil per keer meer dan de andere. Sommige baby's willen weer liever wat vaker kleine beetjes. De meeste pasgeboren baby's vragen zelf om de twee à drie uur om een voeding. Heb je een slaapkopje of een uiterst tevreden kindje, houd dan in de gaten dat je toch zes tot acht voedingen per 24 uur geeft.

Soorten zuigelingenmelk

Er bestaan drie soorten zuigelingenmelk, die elk beantwoorden aan drie precieze perioden:

  • Eerste-leeftijdsmelk (zuigelingenmelk): van de geboorte tot vier of hoogstens zes maanden, een periode waarin de baby uitsluitend zuigelingenmelk mag krijgen, als hij geen borstvoeding krijgt.
  • Tweede-leeftijdsmelk (opvolgmelk): overgangsperiode die samenvalt met het ogenblik dat de baby andere voeding mag krijgen dan melk; van vier à zes maanden tot negen à twaalf maanden.
  • Derde-leeftijdsmelk (groeimelk): van één tot drie jaar, een periode waarin het kind een afwisselende voeding krijgt en nagenoeg hetzelfde mag eten als volwassenen.

Koemelkallergie

Voor de meeste kunstmatige zuigelingenmelk wordt koemelk gebruikt. Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij zuigelingen. Als je baby last heeft van darmkrampjes of diarree, wil dat niet automatisch zeggen dat het allergisch is voor koemelk. Elke baby heeft wel eens last van pukkeltjes of moet een keer spugen.

Denk je dat er iets met je baby aan de hand is, raadpleeg dan altijd je huisarts of het consultatiebureau. Betreft het wel een koemelkallergie, dan is er een behandeling gebaseerd op het weglaten van koemelkeiwitten uit de voeding.

De bestanddelen die allergische reacties kunnen opwekken, worden allergenen genoemd. Een voeding die heel weinig allergenen bevat, wordt hypoallergeen genoemd. Voor baby's met een koemelkallergie is er dan ook een speciale hypoallergene melk. Vroeger werd bij koemelkallergie een voeding op basis van sojamelk voorgeschreven. Daar is men van teruggekomen, omdat veel kinderen met koemelkallergie ook een allergie voor soja kunnen ontwikkelen. Flesvoeding op basis van soja wordt dan ook sterk afgeraden.

Bijvoeding

Vanaf vier maanden kun je een start maken met het geven van bijvoeding. Meestal bestaat dat uit kleine hapjes groenten of fruit. Kies voor één soort en geef dit drie dagen acher elkaar. Zo kun je zien of een kindje misschien allergisch is. De bijvoeding kan het beste plaatsvinden met een plastic lepel ter grootte van een theelepeltje.

Kant-en-klaar voedsel

Iedereen kent ze wel: de kleine potjes met voeding voor baby’s en peuters. Het zijn complete maaltijden, fruithapjes of toetjes en de leeftijd staat erbij vermeld. Zo weet je direct vanaf welke leeftijd het voedsel geschikt is. Erg streng hoef je je aan deze leeftijdsgrenzen echter niet te houden.

Er zijn verschillende merken kindervoeding. In het ene potje kunnen wat meer kleine stukjes zitten dan in het andere. Begin op tijd met het eten waar stukjes in zitten en geef je kind vaak verschillende smaken. Potjesvoeding is misschien relatief duur, maar heeft toch de nodige voordelen. Vooral hygiëne en gebruiksgemak staan bovenaan het lijstje.

In Nederland is de kant-en-klare babyvoeding van zeer hoge kwaliteit. Artsen en diëtisten controleren streng of de hoeveelheid voedingsstoffen voldoet aan je baby's behoeften. Bij de bereiding van de voeding blijven bovendien bijna alle vitamines bewaard. De potjes moeten aan zeer strenge eisen voldoen wat betreft bijvoorbeeld conserveer- en bestrijdingsmiddelen. Via de warenwet is geregeld wat er wel en niet in de potjes mag zitten.

Auteur