E621, misschien wel het meest beruchte E-nummer

Krijg je er echt hoofdpijn van?

Getty Images

Een van de beruchtste E-nummers is misschien wel E621. Grote kans dat jij ook iets in de kast hebt staan met deze smaakversterker, want het wordt zeer veel gebruikt. Moet je producten waar E621 in zit vermijden?

E621 heeft een bijzonder werking: het versterkt de smaak van een product. Dat maakt het voor de voedingsindustrie een handig hulpmiddel en het wordt dan ook veel gebruikt. Er is maar een heel klein beetje van nodig om een product een smaakboost te geven. Je treft het daarom volop aan in soepen, sauzen, bouillon en hartige snacks.

E621 heeft een heleboel verschillende namen: ve-tsin, MSG, mononatriumglutamaat en gistextract. En onder al die namen kan je het ook op de verpakkingen terugvinden. 

Umami

De werkzame stof, dat wat echt voor de smaakversterking zorgt, is het glutamaat. Glutamaat is een aminozuur, dus een bouwsteen van eiwitten. Het zorgt voor een vol en rond mondgevoel, glutamaat maakt het lekker. De smaak staat ook wel bekend als umami, de vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter.

Veel producten bevatten van nature glutamaat en dus een umamismaak: tomatenpuree, Goudse kaas, Parmezaanse kaas, gedroogde ham, gedroogde paddenstoelen, roquefort… Van alle glutamaat die je op een dag binnenkrijgt komt ongeveer 90 procent uit dit soort natuurlijke producten, slechts 10 procent is door fabrikanten toegevoegde smaakversterker.

Chinees-restaurant-syndroom

Glutamaat is een van de aminozuren die je lichaam zelf kan maken. De synthetische glutamaat - die uit de industriekeuken- wordt als veilig beschouwd, anders had het ook geen E-nummer gekregen. Maar glutamaat wordt wel al heel lang verdacht de oorzaak te zijn van het 'Chinees-restaurant-syndroom'. Al in 1968 schreef een onderzoeker in het British Medical Journal een aanklacht over E621. Hij kreeg altijd hoofdpijn na Chinees eten en weet dit aan het gulle gebruik van ve-tsin in de Chinese keuken. Daarna volgden meer beschuldigingen, zoals migraine, pijn op de borst en zelfs te veel eten omdat E621 het eten té lekker zou maken.

Wetenschappelijk bewezen is het allemaal niet. Nog onlangs - in 2016-  verscheen er in een wetenschappelijk tijdschrift voor hoofdpijn en pijn een artikel waarin heel veel  onderzoeken naar de relatie tussen E621 en hoofdpijn op een rij zijn gezet. Ook daaruit komt geen duidelijke relatie is tussen glutamaat en hoofdpijn naar voren.

Vermijden

Toch kun je goede redenen hebben om E621 te willen vermijden. Bijvoorbeeld omdat je wilt dat producten van zichzelf smaak hebben en dat je geen zin hebt in kunstmatig opgepepte producten met een smaakversterker. De beste tip is dan: koop zo veel mogelijk producten zonder etiketten. Want in onverpakt en pure voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten, boerenkaas, vis en noten komen nu eenmaal geen toegevoegde smaakversterkers voor.

Auteur