Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 19 augustus 2017

E621, misschien wel het meest beruchte E-nummer

Krijg je er echt hoofdpijn van?

Een van de beruchtste E-nummers is misschien wel E621. Grote kans dat jij ook iets in de kast hebt staan met deze smaakversterker, want het wordt zeer veel gebruikt. Moet je producten waar E621 in zit vermijden?

E621 heeft een bijzonder werking: het versterkt de smaak van een product. Dat maakt het voor de voedingsindustrie een handig hulpmiddel en het wordt dan ook veel gebruikt. Er is maar een heel klein beetje van nodig om een product een smaakboost te geven. Je treft het daarom volop aan in soepen, sauzen, bouillon en hartige snacks.

E621 heeft een heleboel verschillende namen: ve-tsin, MSG, mononatriumglutamaat en gistextract. En onder al die namen kan je het ook op de verpakkingen terugvinden. 

Umami

De werkzame stof, dat wat echt voor de smaakversterking zorgt, is het glutamaat. Glutamaat is een aminozuur, dus een bouwsteen van eiwitten. Het zorgt voor een vol en rond mondgevoel, glutamaat maakt het lekker. De smaak staat ook wel bekend als umami, de vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter.

Veel producten bevatten van nature glutamaat en dus een umamismaak: tomatenpuree, Goudse kaas, Parmezaanse kaas, gedroogde ham, gedroogde paddenstoelen, roquefort… Van alle glutamaat die je op een dag binnenkrijgt komt ongeveer 90 procent uit dit soort natuurlijke producten, slechts 10 procent is door fabrikanten toegevoegde smaakversterker.

Chinees-restaurant-syndroom

Glutamaat is een van de aminozuren die je lichaam zelf kan maken. De synthetische glutamaat - die uit de industriekeuken- wordt als veilig beschouwd, anders had het ook geen E-nummer gekregen. Maar glutamaat wordt wel al heel lang verdacht de oorzaak te zijn van het 'Chinees-restaurant-syndroom'. Al in 1968 schreef een onderzoeker in het British Medical Journal een aanklacht over E621. Hij kreeg altijd hoofdpijn na Chinees eten en weet dit aan het gulle gebruik van ve-tsin in de Chinese keuken. Daarna volgden meer beschuldigingen, zoals migraine, pijn op de borst en zelfs te veel eten omdat E621 het eten té lekker zou maken.

Wetenschappelijk bewezen is het allemaal niet. Nog onlangs - in 2016-  verscheen er in een wetenschappelijk tijdschrift voor hoofdpijn en pijn een artikel waarin heel veel  onderzoeken naar de relatie tussen E621 en hoofdpijn op een rij zijn gezet. Ook daaruit komt geen duidelijke relatie is tussen glutamaat en hoofdpijn naar voren.

Vermijden

Toch kun je goede redenen hebben om E621 te willen vermijden. Bijvoorbeeld omdat je wilt dat producten van zichzelf smaak hebben en dat je geen zin hebt in kunstmatig opgepepte producten met een smaakversterker. De beste tip is dan: koop zo veel mogelijk producten zonder etiketten. Want in onverpakt en pure voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten, boerenkaas, vis en noten komen nu eenmaal geen toegevoegde smaakversterkers voor.

Reactie toevoegen

26 Comments

Door anonieme persoon (niet gecontroleerd) op za, 04/08/2017 - 22:00

Stel dat je eten hebt met dit e-nummer erin, en je gooit het liever niet weg. Je kunt het stofje dan scheiden van het eten via scheidingsmethoden als filtreren. Neem bijvoorbeeld chips: als hier het stofje in zit, kun je dit gewoon eraf spoelen door het onder een kraan te houden. Mononatriumglutamaat is namelijk zeer goed oplosbaar in water.

En als je bijvoorbeeld een "mix" hebt van een bepaald gerecht, dat je gebruikt om kip te bereiden met saus erdoor heen, dan wil je de stof dus niet in het sausje hebben. Uiteraard kun je het voedingsmiddel beter niet kopen, maar je kunt ook een paar scheppen in een vergiet dan en dan met heet water goed spoelen. Daarna kruiden toevoegen en dan hoef je het niet weg te gooien.

Door Albert (niet gecontroleerd) op do, 03/30/2017 - 13:11

De meeste klachten hier zouden ook kunnen komen van een overdosis zout in de geconsumeerde producten met toegevoegde smaakversterkers.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 02/15/2017 - 20:43

wat je ook moet vermijden en wat werkelijk overal inzit is glucose-fructose siroop, het heeft geen E-nummer want het zou een natuurlijk produkt zijn, maar om het te kunnen creeeren wordt er een aminozuur aan toegevoegd, niets natuurlijks dus want het wordt geproduceerd in een fabriek en bovendien kan het in sommige gevallen hoge concentraties kwik bevatten, zeer giftig, ook de mais waarvan het wordt gemaakt is verdacht ivm het gebruik van monsanto gif, dus niets gebruiken waar die troep inzit, en dat is zo goed als alles wat uit een fabriek komt.

Door M-C. (niet gecontroleerd) op ma, 02/13/2017 - 21:31

Mijn slapen beginnen te kloppen. Ik wordt draaierig en kan mij niet meer concentreren op mijn omgeving. Lariekoek? Neen. Dit artikel is lariekoek!

Door Nix, Johannes (niet gecontroleerd) op vr, 02/10/2017 - 13:25

Bij chinees eten en zelf (ongeweten) vetsin gebruiken bij het maken van wok gerechten, werd ik daarna de laatste jaren steeds zieker. Hartkloppingen, diarree en soms ook hoofdpijn waar ik zelden of nooit last van heb. Mijn partner wist van de relatie E621 en deze klachten en na het zoveel mogelijk weglaten hiervan in de gerechten verdween het akelige en misselijkmakende bij verschijnsel. Ja, wetenschappelijk niet bewezen maar wist u dat vele wetenschappers in de voedselindustrie en de pharmaceutische industrie werken. Wiens brood men eet.......bovendien zijn wetenschappelijke inzichten altijd later dan de veelvuldige signalen die (kritische) mensen tevoren afgeven. Kijk b.v. naar acupuntuur, meditatie, jaren lang verguisd door de wetenschap en thans schoorvoetend toegegeven dat het een positieve werking heeft voor heel veel mensen!

Door Monique (niet gecontroleerd) op do, 02/09/2017 - 20:04

Wat een slecht artikel! Gesponsord misschien??

Door Paul (niet gecontroleerd) op do, 02/09/2017 - 15:28

Ja, je moet 621 vermijden en hiermee lichamelijke klachten voorkomen. waarom deze rommel gebruiken? maak je maaltijden "gewoon" lekker dan hoef je 621 niet toe te voegen. wanneer komt de V en W autoriteit hiertegen eens in actie?

Door Ben Luberti (niet gecontroleerd) op do, 02/09/2017 - 14:40

Ik ben al jaren slachtoffer van E-621 en krijg er een maagkramp van die zelfs regelmatig tot blauwe striemen op mijn buik lijdt. Daarnaast gaat dit gepaard met hoofdpijn. Dus de bewering dat er geen duidelijke relatie is tussen glutamaat en hoofdpijn is onzin, sterker nog Het is nog gevaarlijker.

Door Preufke (niet gecontroleerd) op do, 02/09/2017 - 14:17

In Amerika is E 621 al jaren verboden.
Voedselmaffia te sterk hier?

Door Preufke (niet gecontroleerd) op do, 02/09/2017 - 14:14

In Amerika is E 621 verboden.
Hier is de voedselmaffia waarschijnlijk te sterk.