Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Het Chinees-restaurant-syndroom

Allergie voor ve-tsin

Over het Chinees-restaurant-syndroom is al veel gezegd en geschreven. Zowel door mensen die in het bestaan er van geloven als door mensen die zeggen dat het onzin is. Toch zijn er veel mensen die ziek worden nadat ze bij een Chinees restaurant of van de afhaalchinees gegeten hebben.

Het Chinees-restaurant-syndroom werd in 1968 voor het eerst beschreven door Robert Ho Man Kwok, een Chinees die in de Verenigde Staten ging wonen. In China had hij er nooit last van, maar na het eten van Chinese maaltijden in de VS altijd. Hij kreeg lichamelijke klachten als diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen.

Ve-tsin

Gedacht wordt dat het Chinees-restaurant-syndroom een allergische reactie is op het eten van ve-tsin. Ve-tsin staat ook wel bekend als E621, mononatriumglutamaat, gistextract, gehydroliseerde proteïne en MSG, naar het Engelse Mono Sodium Glutamat. Niet alleen in Chinees eten wordt ve-tsin gebruikt als smaakversterker, maar in heel veel producten. Zoals bijvoorbeeld in chips of pakjes soep. Kijk maar eens op de verpakkingen in je voorraadkast of in de supermarkt.

De smaakversterker veroorzaakt een unieke smaakcomponent in levensmiddelen, die umami wordt genoemd. Umami is wetenschappelijk erkend als de vijfde smaakbeleving naast zoet, zuur, zout en bitter.

Umami komt van nature in veel etenswaren voor die vrij glutamaat bevatten, zoals vlees, erwten, belegen kaas en zeewier. De hoeveelheid in voedsel ligt normaal tussen de 0,1 en 0,8 procent na bereiding. Dat is gelijk aan de hoeveelheid die aan de meeste producten wordt toegevoegd.

In het begin van de 20e eeuw werd ve-tsin geëxtracteerd uit zeewier. Tegenwoordig wordt het geproduceerd door fermentatie van melasse van suikerriet, suikerbiet, zetmeel of maïs.

Overgewicht

Er is heel veel onderzoek gedaan naar het effect van ve-tsin, maar wetenschappelijk is nooit vastgesteld dat mensen er symptomen als hartkloppingen, flauwtes en duizeligheid van kunnen krijgen. Wel zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat mensen die veel voeding eten met smaakversterkers meer kans hebben op overgewicht dan mensen die dit niet doen. Ook zou ve-tsin een eetlustopwekkende werking hebben.

Hoewel nooit wetenschappelijk bewezen, zijn er toch veel mensen die zich niet lekker en zelfs ziek voelen na het eten van afhaalchinees of ander voedsel waar E621 of ve-tsin in zit. Deze mensen kunnen dit soort voeding dan ook beter vermijden.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

33 Comments

Door Huub (niet gecontroleerd) op vr, 09/08/2017 - 11:39

Hier ben ik het volledig mee eens. Klachten na eten, worden maar al te snel "verklaard" door iets wat in het eten zat. Er zijn nog allerlei andere verklaringen mogelijk, maar daar wil men niet aan. Het: "daarna dus daardoor" fenomeen maakt menigeen blind voor de realiteit.

Door Kika (niet gecontroleerd) op zo, 08/13/2017 - 12:19

Ik heb verschrikkelijk veel dorst na het eten van Chinees afhaalmenu, drink daarna dus heel veel water maar wordt s'nachts ook wakker met heel veel dorst en een heel droge mond en dat is echt geen hypochondrie hoor.

Door Kika (niet gecontroleerd) op zo, 08/13/2017 - 12:18

Ik heb verschrikkelijk veel dorst na het eten van Chinees afhaalmenu, drink daarna dus heel veel water maar wordt s'nachts ook wakker met heel veel dorst en een heel droge mond en dat is echt geen hypochondrie hoor.

Door Anja (niet gecontroleerd) op za, 08/05/2017 - 05:48

Helemaal eens met het feit dat Ve-tsin (E621) Ajinomoto gevaarlijke troep is!!
Ik ben gisterenavond in een allyoucaneat-restaurant geweest en ik werd daarna eerst doodmoe, kon niet slapen van de mega hartkloppingen en tintelingen in mijn voeten en vingers. Ik ben dus noodgedwongen opgestaan om mijn reacties nu maar eens te gaan melden want dit is niet de eerste keer. Steeds als ik Chinees eten heb gegeten overkomt mij dit; stuiterend de nacht door.
Mijn zoon ligt ook de hele nacht al onrustig te bewegen dus ik ga onderzoeken of hij hier ook last van heeft.
Ik vond dit forum dus meld ik het hier.
Niks onzin dus. Ik heb dit al jaren !!!
Ook de kok van het restaurant op mijn werk beaamt dat sommige mensen hier zo overgevoelig voor zijn. Gevaarlijk spul dus.
Niet iedereen heeft er last van maar dat maakt het voor iedereen niet minder gevaarlijk.

Door Anja (niet gecontroleerd) op za, 08/05/2017 - 05:00

Helemaal eens.

Door Rob (niet gecontroleerd) op wo, 07/12/2017 - 19:09

De mensen die zeggen dat vetsin slecht voor ze is, hebben in werkelijkheid last van een andere ziekte: hypochondrie. Ze beelden zich in dat ze allerlei verschrikkelijke kwalen krijgen door het eten van vetsin, wat van nature in heel veel voedsel aanwezig is.

Uitgebreid is onderzocht of mononatriumglutamaat schadelijke effecten voor de gezondheid zou hebben en dat is niet komen vast te staan. Hou dus alsjeblieft op met deze onzin te verspreiden op het internet, want het is nu al zo dat de Chinees minder van dit spul gebruikt waardoor het eten smakelozer wordt! Allemaal het gevolg van deze tendentieuze kul die door velen verspreid wordt! Jullie verpesten het voor de rest!

Door Niet Piet (niet gecontroleerd) op wo, 06/21/2017 - 02:34

Vetsin, Ajinomoto, MSG, ofwel monosodium glutamaat komt naast moedermelk ook in tomaten, aubergines, champignons, (Parmezaanse) kazen en nog veel andere natuurlijke voedsel voor. Het is een zout dat voor de hartige smaak zorgt. Men kent het ook wel als de 5e smaak: "umami". Dit komt doordat op je tong glutamaatreceptoren zitten waarop de glutamaat van vetsin aan kan binden en een "hartig" signaal doorstuurt naar je hersenen... daarom misschien dat in moedermelk van nature glutamaat bevat, zodat de baby blijft smikkelen van de voedingsstofrijke moedermelk.

Chemisch gezien is MSG zoals verteld een zout. In contact met water, dissocieert het zicht tot twee onschuldige componenten: glutamaat en natrium. Dat laatste komt ook voor in je reguliere keukenzout, maar beide zijn essentieel voor het goed functioneren van je zenuwstelsel en metabolisme. Te veel zorgt natuurlijk altijd voor nadelige effecten.
Hoogstwaarschijnlijk komen nadelige symptomen voort uit placebo/nocebo effecten, lagere tolerantie voor te hoog zoutgehalte (ze gooien volgens mij niet alleen vetsin erbij) en/of andere ingredienten in het Chinees eten (te veel olie, slechte rijst).

Glutamaat is trouwens een van de belangrijkste neurotransmitters en is in overmaat aanwezig in de hersenschors. Overmaat zorgt echter voor complicaties, maar gelukkig heeft het menselijke lichaam een hersen-bloed barriere die in gezonde staat zorgt voor dergelijke regulatie.

Door Maurits (niet gecontroleerd) op ma, 05/29/2017 - 23:45

@ Piet ,,moedermelk'' : En dat betekent wat? Dat betekent helemaal niets. Bij kinderen liggen dingen anders. Zeker als het om pasgeboren kinderen gaat. Logischerwijs is bedoeld dat E621 een toevoeging is zonder dat mensen het weten. Of bijvoorbeeld grote hoeveelheden in combinatie met toeval wat je eet. Het gaat natuurlijk om een heel andere zaak.

Lekker rein om dat krom te praten in combinatie met die kritiek in de laatste zin. Maar is dat waar volgens jou? En waarom dan? Ik ben heel tevreden daarover. Maar heb altijd oren naar kritiek of dingen die ergens op staan.

Door Piet (niet gecontroleerd) op wo, 05/24/2017 - 21:23

Weet jullie waar ook veel E621/ve-tsin in zit? Moedermelk, heel erg veel zelfs. Veel meer dan toegestaan in de voedselverwerkende industrie. Maar vooral niet naar de wetenschap luisteren maar lekker naar de biologische voedselmaffia.

Door Bert (niet gecontroleerd) op zo, 05/21/2017 - 02:36

Wat een flauwekulverhalen allemaal in deze rubriek en dan met name die uit de pen vloeien van lieden die zelf geen enkele ervaring hebben met een heftige reactie op ve tsin. Heel. vervelend die bemoeials die de wijsheid in pacht denken te hebben en de oorzaak willen verleggen naar sambal tot paniekaanvallen en nocebo reacties. Lachwekkend zulke quasi deskundige diagnoses en vooral dom zoals men voorbijgaat aan de serieuze klachten van zo veel mensen met ve tsin ervaringen. Houd je mond of geef in deze rubriek alleen zinnig en gefundeert commentaar.